Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Asociația Timișoara Capitală Culturală 2021 au demarat dezvoltarea unei platforme digitale unice de colectare, furnizare și arhivare a datelor culturale care își propune să reunească datele culturale realizate în cadrul proiectelor din programul Timișoara 2021. Proiectul face parte din dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.
Acțiunea Dezvoltarea inițială a platformei digitale a datelor culturale Timișora 2021 se regăsește în Programul cultural, Teritoriul Oameni, Stația Reflecții din Dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.
Platforma digitală va reuni informații despre toate proiectele culturale ce se vor desfășura ca parte a Programului Cultural al Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și va permite tuturor operatorilor culturali parteneri să publice informații referitoare la activitatea și proiectele care contribuie la Programul Cultural.
”Platforma digitală este unică, integratoare, de colectare, furnizare și arhivare a datelor culturale și va reuni datele culturale realizate în cadrul proiectelor directe sau susținute de programul Timisoara2021, permițând indexarea, publicarea și distribuirea lor atât online prin platformele proprii dar și prin Europeana Collections, o platformă care reunește peste 50 de milioane de articole structurate tematic accesate anual de peste un milion de vizitatori din întreaga lume”, spune dr. Diana ANDONE, Director CeL.
În anul 2019 au fost realizate studiile necesare identificării profilului de utilizator, au fost elaborate specificațiile tehnice necesare și s-a implementat metodologia de digitizare, indexare, culegere, arhivare și distribuție a datelor culturale realizate în cadrul Programului cultural, urmând să se demareze pașii necesari conectării cu Colecțiile Europeana. În luna noiembrie s-a inițiat o versiune beta a aplicației, precum și o primă interfață pentru operatorii culturali.
Platforma digitală de date culturale Timișoara2021 va adopta metodologia de utilizare a licențelor de tip Creative Commons CC și Open Acces OA (acces deschis) pentru obiectele și metadatele digitale, ceea ce va facilita accesul liber și gratuit imediat și reutilizarea nerestricționată a acestora de către alți operatori.
Unul dintre scopurile acestei platforme digitale este acela de a permite crearea, stocarea și arhivarea a cât mai multor date culturale in regim CC și OA, pentru a permite reutilizarea lor atât pentru alte proiecte culturale, cât și pentru proiecte educaționale. Platforma digitală de date culturale TM2021 își propune să includă utilizarea setului de date EDM (Europeana Data Model for Cultural Heritage) în vederea includerii arhivei în Colecțiile Europeana, răspunzând în acest fel și misiunii CEaC de a incorpora dimensiunea europeană în programele și proiectele sale. Europeana este o platformă pentru patrimoniul cultural digital al Europei.
Platforma digitală Timișoara2021 este produsă de Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Primăria Municipiului Timișoara.