Dacă între cele mai importante elemente care definesc națiunea română, folclorul și tricolorul sunt repere esențiale, atunci în mod categoric putem afirma că, la Uricani, sărbătoarea Zilei Naționale a României a fost una care a adus în atenția oamenilor o Românie cu adevărat autentică.
Aici, tiparul unor evenimente clasice organizate în cinstea Zilei Naționale a fost substituit anul acesta, grație unei inspirate decizii a Primăriei și Consiliului local Uricani de a le acorda tinerilor din comunitatea uricăneană șansa de a se exprima din punct de vedere artistic într-un spectacol unic sub genericul celei mai prețioasă sărbători a tuturor românilor. Cum atunci când dai frâu liber unor copii talentați, dornici de afirmare, nu ai cum să nu reușești, nu e de mirare că sala Casei de cultură din Uricani a fost plină ochi de locuitori ai comunității uricănene veniți să-i vadă, să-i admire și să-i aplaude pe cei mai frumoși, cei mai ambițioși și cei mai talentați dintre tinerii acestui oraș. Iar oamenilor le-a fost dat să asiste nu doar la un adevărat regal de folclor, în care muzica populară, hora țărănească și portul tradițional au fost ridicate la rang de mare artă, ci și la un exemplu de patriotism așa cum rar mai poți întâlni în România de astăzi.
Pe scena de la Casa de cultură din orașul Uricani au urcat, purtând cu nedisimulată mândrie, drapelul tricolor, zeci de soliști vocali și membri ai ansamblurilor folclorice locale, care fac cinste atât comunității locale din orașul Uricani, cât și folclorului românesc. Astfel, în spectacolul dedicat Marii Uniri de la 1918, au evoluat: Andrei Calotă, Antonia Morar & Radu Moldovan, Roberta Maxer, Adina Cernat, Izabela Ianc, Cristina & Dragoș Stoi, Daiana Pârvuță, Andreea și Roxana Iacobescu Dinea ș.a. Alături de aceștia, momente unice de trăire românească au prezentat componenții Ansamblul folcloric ”Românașii” al Casei de Cultură din Uricani și Grupul vocal ”Românașii”, constituit de asemenea în cadrul Casei de cultură din Uricani. Iar spectacolul dedicat Zilei României la Uricani a fost întregit de evoluția excepțională a Ansamblului folcloric ”Sălășana” din comuna hunedoreană Sălașu de Sus, oaspeți ai momârlanilor din vestul Văii Jiului.
E greu de descris în cuvinte cum s-a desfășurat acest eveniment așa cum și mai greu de apreciat în doar câteva rânduri este trăirea la maximă intensitate a bunei Zile Naționale care a fost, pentru toți uricănenii veniți la sărbătoare, o sărbătoare cu adevărat românească. Chiar și primarului Dănuț Buhăescu, cunoscut pentru ușurința și dorința de a le vorbi oamenilor, descrierea acestui eveniment a fost o misiune grea. ”Pur și simplu nu am cuvinte. Sunt profund impresionat de regalul artistic pe care ni l-au oferit acești copii și tineri minunați din comunitatea Uricaniului. Știu că avem copii frumoși și talentați, așa cum știu că avem dascăli și instructori devotați, dar efectiv modul în care ne-au făcut să trăim astăzi emoția unei Zile Naționale în comunitatea noastră, a fost unul absolut special și senzațional. Nu pot decât să le mulțumesc tuturor celor care au urcat pe scenă, tuturor celor care ne-au încântat și ne-au făcut să înțelegem că România autentică e chiar aici, acasă la noi, la Uricani. Felicitări și mulțumiri, tuturor !”, ne-a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Tot în cadrul acestui eveniment, în foaierul Casei de cultură de la Uricani au avut loc și alte două evenimente culturale de excepție, prilejuite de vernisajul unei expoziții de pictură realizată de artistul Ioan Gal, respectiv vernisajul unei expoziții de fotografie sub genericul ”Uricani – Istorie, Tradiții, Obiceiuri, Cultură, Folclor”, eveniment aflat deja la cea de-a treia ediție.