Chiar dacă la fosta groapă de gunoi din orașul Uricani activitatea de depunere a deșeurilor a încetat deja de câțiva ani buni, iar acum serviciile de management al deșeurilor sunt gestionate și aici de SMID Hunedoara, faptul că acest deponeu nu a fost închis definitiv conform normativelor europene, la fel cum s-a întâmplat cu alte peste 60 de depozite de deșeuri neconforme, risca să aducă României sancțiuni din partea Uniunii Europene, în baza unei decizii a Curții de Justiție Europene. Acest for a stabilit că pentru închiderea definitivă a gropilor de deșeuri neconforme, autoritățile locale mai au însă la dispoziție un termen, fixat la 31 decembrie 2020, pentru a se conforma.
În aceste condiții, municipalitatea din Uricani, care nu dispune de fondurile necesare unui astfel de proiect a solicitat sprijinul Consiliului județean Hunedoara. Așa cum recunoaște primarul Dănuț Buhăescu, prin implicarea directă a administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram, au fost făcute diligențele necesare pentru preluarea misiunii de a face lucrările obligatorii pentru închiderea gropii de gunoi de la Uricani de către Consiliul județean Hunedoara. ”Acest deponeu de deșeuri de la Uricani a fost declarat neconform și, potrivit cerințelor Uniunii Europene, el trebuie închis definitiv și terenul trebuie ecologizat până la finalul anului 2020, în caz contrar comunitatea locală riscând sancțiuni. Pentru că ne dorim să sprijinim comunitățile locale, așa cum am procedat și în alte situații, am preluat la Consiliul județean Hunedoara responsabilitatea acestui proiect, pe care-l vom duce la bun sfârșit până la termenul stabilit”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Avram a fost prezent miercuri, 4 decembrie 2019 la București, unde a semnat în numele CJH contractul pentru finanțarea acestui proiect din bugetul Administrației Fondului de Mediu din România. ”Am semnat astăzi la Administrația Fondului pentru Mediu de la București contractul în valoare de 3650000 lei, pentru finanțarea proiectului de închidere definitivă a fostului deponeu de deșeuri de la Uricani. Eu cred că este foarte important faptul că am preluat de la municipalitatea din Uricani acest proiect, dar este și mai important că am reușit să atragem finanțare integrală pentru acest obiectiv de la Administrația Fondului de Mediu, astfel încât nu doar că evităm sancțiunile pentru Primăria Uricani, dar nici nu facem cheltuieli din bugetul CJH pentru a realiza acest proiect obligatoriu”, a mai precizat Costel Avram.
Acesta a dat asigurări că lucrările pentru închiderea și ecologizarea zonei în care a funcționat fosta groapă de gunoi de la Uricani vor începe anul viitor și se vor încheia la termenul limită acordat de UE pentru conformare.