O nouă ”Generație-n blugi” a festivalului folk de la Vulcan și-a desemnat laureații

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului de muzică și folk și de poezie organizat din inițiativa apreciatului profesor Dana Tacea (de la Școala gimnazială nr. 5 a Liceului ”Mihai Viteazu” din Vulcan), împreună cu Florin Paul Camen și Cătălin Stepa (doi artiști deosebiți care se numără printre susținătorii fenomenului folk din Valea Jiului și din România) și-a desemnat laureații.

Evenimentul, considerat pe bună dreptate chiar de către viceprimarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, drept cel mai important festival artistic care are loc în acest oraș, a reunit în sala Cinematografului ”Luceafărul” un numeros public, venit să-i vadă, să-i asculte și să-i aplaude pe cei 20 de soliști folk, cei 11 recitatori și cele 7 grupuri care au evoluat în concurs. Dacă, în bună parte, în repertoriul soliștilor s-au regăsit piese dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite din istoria folkului românesc, completate de nu mai puțin de 29 creații proprii ale concurenților (fapt care constituie o premieră pentru acest festival), participanții la secțiunea de poezie au dat glas unora dintre cele mai frumoase poezii ale lui Adrian Păunescu, scriitorul în memoria căruia s-a născut Festivalul ”Te salut generație-n blugi !” de la Vulcan.

Dacă inițial, festivalul s-a bucurat doar de o concurență a tinerilor artiști din Vulcan și, mai apoi, din Valea Jiului, evenimentul a ajuns astăzi unul de talie națională, fapt confirmat, pe de o parte, de prezența unor concurenți veniți din diverse alte zone ale țării, iar pe de altă parte, de prezența în recital nu doar a unora dintre laureații edițiilor precedente precum Călin Tacea, Bogdan Ghirău, Marina Cioacă sau Cătălin Florea, dar și a unor nume consacrate ale folkului românesc, precum Cătălin Stepa, Florin Paul Camen sau Emeric Imre (invitatul special din acest an).

Preț de câteva ore bune ale zilei de sâmbătă, 7 decembrie 2019 s-au transformat într-un adevărat cenaclu, în care artiștii și publicul au rezonat de la inimă la inimă, iar membrilor juriului (din care au făcut parte prof. Cosmina Tudoran, artiștii Florin Paul Camen și Cătălin Stepa, actorul Mihai Sima, cărora subsemnatului i-a revenit onoarea de a le fi ”diriginte”) le-a fost realmente greu spre imposibil să facă o departajare, în mod special la vârful clasamentului.

Marele Premiu al ediției a VII-a a Festivalului ”Te salut generație-n blugi !” i-a revenit lui CLAUDIU BENGA (din Râșnov, județul Brașov), care a interpretat piesele: ”Dacă timpul s-ar opri în loc” (creație proprie) și ”În umbra marelui URSS” (piesă a trupei Phoenix, pe versuri de Adrian Păunescu). Pentru că oarecum ”la egalitate” cu acesta s-a dovedit și prestația Grupului ”Art Folk” din Deva, organizatorii au decis ”ad-hoc” avansarea Premiul I de la secțiunea Grupuri la categoria ”Trofeu secund” al festivalului. ”Pur și simplu ne-a fost extrem de greu să decidem între Claudiu Benga și Grupul Art Folk, câștigătorul Marelui Premiu al Festivalului, pentru că acești concurenți au avut o prestație care merita, fiecare în parte, Marele Premiu. Am găsit această soluție a instituirii unui trofeu secund, dar eu îi consider câștigători și pe Claudiu Benga și grupul Art Folk”, a spus Cătălin Stepa.

Lucrurile au fost ceva mai clare la secțiunea de poezie, unde poezia-protest ”Sunt radical” a lui Adrian Păunescu a avut parte de o interpretare caracterizată de actorul Mihai Sima drept ”fabuloasă” din partea tinerei Rosana Lalu, elevă a Liceului ”Mihai Viteazu” din Vulcan.

Dincolo de toate acestea, pentru că orice competiție presupune o ierarhie, juriul Festivalului ”Te salut generație-n blugi !” ediția a VII-a 2019  a stabilit următorul clasament:

MARELE PREMIU AL FESTIVALULUI: CLAUDIU  BENGA (Râșnov, jud. Brașov);

SECȚIUNEA INTERPRETARE -INDIVIDUAL (categoria 8-14 ani): 

  • PREMIUL I : CIUTRE   CIPRIAN (Lupeni)
  • PREMIUL II: NICUȚA LARISA (Vulcan)
  • PREMIUL III: JITARU ANASTASIA (Petroșani)
  • MENȚIUNE: MERIȘANU RUXANDRA (Lupeni)
  • MENȚIUNE: PETRIȘOR RAREȘ (Cugir. Jud. Alba)
  • MENȚIUNE: FARA RĂZVAN NICOLAE (Vulcan)

SECȚIUNEA INTERPRETARE -INDIVIDUAL (categoria 15-18 ani): 

  • PREMIUL I :  ROMAN DIANA ADRIANA (Vulcan)
  • PREMIUL II: COȘERARIU IOAN-MARIAN (Piatra Neamț)
  • PREMIUL III: IAUTĂ RALUCA BIANCA (Bicaz, jud Neamț)
  • MENȚIUNE:  BERCHI LARISA (Petroșani)
  • MENȚIUNE: IORDACHE  MARIA  ANDRADA (Vulcan)
  • MENȚIUNE: SCREDEANU MARA (Petroșani)

SECȚIUNEA INTERPRETARE – GRUPURI: 

  • PREMIUL I:  ART FOLK (Deva)
  • PREMIUL II: CARPE DIEM (Lupeni/ Vulcan)
  • PREMIUL III:  DP  FOLK (Petroșani)
  • MENȚIUNE: FLORILE CEAHLĂULUI (Bicaz, jud. Neamț)
  • MENȚIUNE: FOLK SOUL (Petroșani)

SECȚIUNEA RECITARE POEZII DIN CREAȚIA POETULUI ADRIAN PĂUNESCU:

  • PREMIUL I:   LALU  ROSANA  (Vulcan)
  • PREMIUL II: HÎRIEAȘU ANDREEA  (Lupeni)
  • PREMIUL III:   TOMA  ARIANA (Petroșani)
  • MENȚIUNE:  MURARU ALEXANDRA (Vulcan)
  • MENȚIUNE: STAN ROXANA (Petroșani)
  • MENȚIUNE: PĂDUREANU ROBERT ANDREI  (Lupeni)

Felicitări, tuturor !

”Le mulțumesc din suflet tuturor concurenților, care s-au ridicat și anul acesta la înălțimea exigențelor festivalului nostru și îi felicit pe cei care au câștigat. Mă bucur că, grație unor sponsori generoși, am reușit să oferim și premii substanțiale pentru câștigători în mod special, dar și pentru toți participanții și vreau să le mulțumesc pentru susținere. De asemenea, mulțumirile mele se îndreaptă spre toți cei care ne-au fost alături în organizarea acestui eveniment, invitaților și publicului. De fapt, mulțumiri tuturor celor care, într-un fel sau altul, ne-au arătat că acest eveniment și-a câștigat un loc în inimile lor”, concluzionează prof. Dana Tacea această nouă ediție de succes a Festivalului artistic ”Te salut generație-n blugi !”

Fotografii: Ionică Merișanu

 



(Următoarea știre) »