GUVERNUL PNL, PRIMUL BLOCAJ. GREFIERII AMENINȚĂ CU PROTESTE
Sindicatele din Justiție au transmis un punct de vedere privind poziţia personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor de judecată şi parchetelor de pe lângă acestea referitor la propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor sub nr. Pl-x 166/2018 şi Pl-x 292/2019 privind abrogarea pensiilor speciale.
Pensia de serviciu – necesară, justificată şi legală!
„Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete beneficiază de dreptul de pensie de serviciu, iar nu pensie specială, în fapt, fiind vorba despre o pensie ocupaţională, astfel cum este denumită în Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat de presă.
Grefierii spun că raţiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăţi şi instituirea unor interdicţii şi incompatibilităţi prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporţional cu activităţile specifice funcţiei – personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiţie alături de magistraţi.
„Curtea Constituţională a României a statuat deja prin Decizia nr. 1237/06.10.2010 că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicţiilor şi incompatibilităţilor impuse de lege magistraţilor, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete”, se mai arată în comunicat.
Decizia contravine principiului predictibilităţii cadrului normativ
Dreptul la pensia de serviciu a personalului auxiliar a fost reglementat prin Legea nr. 567 în anul 2004 şi este reglementat în cuprinsul art. 68 ind. 5 din Legea nr. 567/2004, text de lege care impune îndeplinirea cumulativă a două condiţii pentru a beneficia de pensie de serviciu, respectiv o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate şi împlinirea vârstei de 60 de ani, cerinţe care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiază de pensie de serviciu.
Ulterior, reglementările au fost eliminate prin Legea nr. 119 din anul 2010, pensia de serviciu a personalului auxiliar de specialitate devenind pensie în înţelesul Legii nr. 19/2000, iar prin Legea nr. 263/2010 s-a prevăzut abrogarea articolelor referitoare la dreptul la pensia de serviciu, pentru ca, ulterior, în anul 2015, pensiile de serviciu să fie reintroduse prin dispoziţiile art. 1 din Legea nr. 130/2015.
„În acest context normativ, este evident că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilităţii cadrului normativ şi privează categoria noastră profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu”, susțin liderii de sindicat ai grefierilor.
Se pregătesc ample mișcări de protest
Pensiile de serviciu sunt compuse din două elemente: pensie contributivă şi un supliment din partea statului, acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi şi libertăţi pe perioada în care persoana a desfăşurat activitatea supusă unui regim special de interdicţii şi incompatibilităţi.
În trecut, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate se calcula procent în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimul an anterior datei la care se depune cererea de pensionare, însă, după apariţia OUG nr. 59/2017, acest cuantum a fost limitat la media ultimelor 12 salarii nete avute în plată înainte de pensionare.
Având în vedere că în plată, media salarială a personalului auxiliar de specialitate este de aproximativ 4500 lei, pensia de serviciu nu depăşeşte acest cuantum, aspect ce poate fi probat din datele Casei Naţionale de Pensii Publice, de unde rezultă că pensia medie a personalului auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete este de 4389 lei, un număr de 3849 beneficiari şi doar 2479 lei sunt suportaţi din Bugetul de stat.
În plus, lunar, grefierilor li se reţin contribuţii către stat într-un cuantum de 57,5% din venitul brut realizat.
„Faţă de aceste considerente, în urma deciziei luate de organele de conducere ale organizaţiilor noastre sindicale şi profesionale, înţelegem să informăm public că abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate va genera masive mişcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activităţii în instanţe şi parchete”, se mai arată în comunicat.