Chiar și în aceste condiții, angajații de la Termocentrala Mintia doresc să aibă un dialog cu reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, privind situația acestui agent economic și perspectivele de funcționare în acest an. Și reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative din cadrul CEH solicită întrevederi cu ministrul Economiei, pentru identificarea soluțiilor pe termen scurt, dar și mediu și lung în ceea ce privește continuitatea activității la CEH.
Liderii sindicali acuză noua echipă guvernamentală că a ignorat prevederile Legii 222/2019 care permite transferul Termocentralei de la Mintia în administrarea autorităților administrației locale, cu toate că există solicitări în acest sens, atât din partea Consiliului județean Hunedoara, cât și a Primăriei municipiului Deva. ”Consiliul Județean Hunedoara își menține intenția de a prelua Termocentrala Mintia, pentru binele atât al angajaților, cât și al devenilor, dar deocamdată nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Economiei. Eu cred că, dacă am fi preluat Termocentrala Mintia la CJH, asemenea sincope financiare, salariale, de genul celor cu care s-au confruntat energeticienii la început de an, nu ar fi existat”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Acesta este de părere că, deși preluarea termocentralei implică și o serie de costuri suplimentare, funcționarea acestea constituie condiția absolut necesară pentru a asigura căldură și apă caldă pentru locuitorii municipiului Deva. Avram apreciază, în același timp, că preluarea Termocentralei Mintia de către o unitate administrativ – teritorială are ca prim avantaj posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltarea acesteia.