Nicolae Furdui Iancu, „crăişorul” cântecului moţesc
A fost învăţător, înainte să îşi descopere vocaţia! Nicolae Furdui Iancu a renunţat la catedră şi a decis să se lanseze în muzică, la vârsta de 29 de ani, după ce i-a fost descoperit talentul. Din acel moment, viaţa interpretului de muzică populară s-a schimbat complet, iar cei care l-au susţinut necontenit au fost soţia şi cei doi copii.
Nicolae Furdui Iancu s-a născut în satul Poiana, comuna Sohodol. La vârsta de cinci ani s-a stabilit cu părinții la Abrud. Aici, în Abrud, va urma școala primară și Liceul Pedagogic de Învățători. A studiat la Institutul pedagogic, secția română-franceză, din Oradea iar mai târziu, a absolvit Facultatea de Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara. A lucrat în învățământ până în 1989. Nicolae Furdui Iancu locuiește în Alba Iulia, este căsătorit cu profesoara Daniela Furdui-Iancu si are doi copii, Maria și Tudor. Ca muzică populară a debutat la sfârșitul anilor ’70, la Festivalul de Folclor din Drobeta Turnu-Severin, unde a câștigat premiul I.
În 1985 a avut prima apariție televizată, în cadrul emisiunii „Tezaur folcloric”, de la TVR. A câștigat, în același, Festivalul de Folclor „Steaua Dunării” din Galați și a obținut, apoi, marele premiu la concursul „Floarea din Grădină”. Imediat după acest Festival, în luna decembrie a aceluiași an, a fost solicitat pentru primele înregistrari radio. Avea pe-atunci 28 de ani. A înființat în anul 1987 la Alba-Iulia grupul folcloric „Crai Nou”.
„Încă de mic copil mi s-a insuflat această dragoste fațp de proprietate, față de familie. Căci, de fapt, de aici pornim, de aici se nasște dragostea față de poprul tău și față de țara în care trăiești. Părinții mei erau oameni simpli. Tatăl meu era conducător auto, el nu mai este în viață, mama încă trăiește, ea era casnică. Eu mai am o soră. Am avut o copilărie frumoasă. Am început să cânt din grădiniță. Mă solicita doamna educatoare. Am cântat în școala generală, apoi primară și ulterior am urmat cursurile Liceului Pedagogic. Eu sunt dascăl de meserie. Am profesat 10 ani, aici, în Alba Iulia. Am renunțat la învățământ ca să fac una dintre ele foarte bine. La ultimul festival la care participasem am fost obligat să merg. Județul trebuia să trimită un concurent. Eu voiam să renunț. Eram deja căsătorit, aveam copii, nu mai voiam să fiu concurent, permanent. M-am lansat foarte târziu, la 29 de ani.”
Nicolae Furdui Iancu, „crăişorul” cântecului moţesc. Un artist cu rădăcini adânci în folclorul românesc autentic, pentru care familia şi tradiţia sunt primordiale . Mândru şi fălos în costumul lui tradițional, pe care l-a purtat cândva şi Avram Iancu, Nicolae Furdui Iancu, „crăişorul” cântecului moţesc, duce în lume cu vocea sa ca de tulnic cântecul popular al Munţilor Apuseni.
„Nu cred că poate exista bucurie mai mare pentru un tată decât să cânte pe scenă alături de copiii săi. Eu am trăit sentimentul acesta şi ceva mai înălţător nu există!”