Problemele ridicate de riscurile Spitalului Municipal Vulcan de a nu primi, la termenul din aprilie 2020, acreditarea și, implicit, fondurile de la Casa Națională de Asigurări pentru Sănătate în vederea continuării activității, au generat vii discuții în comunitatea locală.
Așa cum a făcut și în 2011, când a mai fost pusă sub semnul incertitudinii funcționarea unității medicale de la Vulcan, primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi întinde o mână pentru salvarea unității medicale de la Vulcan, așa cum de altfel a făcut și în cazul salvării activităților sanitare din orașul Petrila. ”Dacă vă aduceți aminte, în anul 2011 făceam un apel pentru a unifica spitalele din Petroșani, Petrila și Vulcan. La acel moment, nici la Petrila, nici la Vulcan nu a fost agreată soluția propusă de noi. Ulterior, spitalul din Petrila s-a închis, dar am intervenit și, sub tutela Spitalului de Urgență din Petroșani, am deschis o secție exterioară la Petrila și Ambulatoriul, astfel încât populația orașului Petrila să beneficieze în continuare de asistență medicală și de un spital funcțional cu anumite secții. După discuțiile care au avut loc la Vulcan, referitor la situația Spitalului, am avut și eu o discuție cu managerul Spitalului de Urgență din Petroșani, dr. Alin Vasilescu, împreună cu care am ajuns la concluzia că, dacă nu va exista o altă soluție pentru funcționarea Spitalului de la Vulcan, avem posibilitatea și suntem dispuși să preluăm activitatea de la Spitalul din Vulcan cu personalul medical aferent, astfel încât aceasta să poată funcționa ca secție exterioară a Spitalului de Urgență din Petroșani. Repet, noi suntem deschiși și întindem această mână de ajutor către comunitatea de la Vulcan, dacă nu va mai exista o altă soluție de menținere în funcțiune a acestui spital și sper că propunerea noastră își va găsi un ecou favorabil și la Consiliul local de la Vulcan”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Acesta spune că și în prezent, cea mai mare parte a problemelor medicale de la Vulcan și, în mod special, Urgențele medicale ajung tot la Spitalul de Urgență din Petroșani, pentru că ele nu pot fi soluționate la unitatea medicală de la Vulcan.
În același timp, primarul Tiberiu Iacob Ridzi atrage atenția că, fără sprijinul autorităților locale din orașul Petrila, în ceea ce privește realizarea unei investiții pentru montarea unui lift în cadrul secției spitalicești de la Petrila, procedurile de acreditare a Spitalului de Urgență din Petroșani se pot bloca. ”Eu sper că nu se va ajunge însă într-o situație de acest fel. Avem promisiuni că acel lift va fi montat. Cert este că, deși secția externă de la Petrila a SUP generează pierderi estimate undeva la 500.000 de lei în bugetul Spitalului, asigurarea unor condiții de tratament pentru cetățenii din acest oraș constituie un câștig pentru comunitate”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
De asemenea, primarul municipiului Petroșani a dat asigurări că investițiile în modernizarea Spitalului de Urgență din Petroșani vor continua, iar acestea vor fi însoțite și de demersuri pentru atragerea de medici noi. Numai în ultima lună, după cum precizează primarul Tiberiu Iacob Ridzi, și-au început activitatea la Spitalul de Urgență din Petroșani 6 medici specialiști noi, 2 pe ATI, 2 pe Psihiatrie, 1 pe Neurologie și 1 pe Balneofizioterapie. Pentru a atrage, în continuare medici la Petrila, primarul municipiului Petroșani a propus Consiliului de Administrație al SUP reintroducerea prevederii prin care unitatea medicală se obligă să plătească, pe o perioadă de 5 ani, chiria pentru medicii specialiști veniți la această unitate medicală.