Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
Cetatea Trascăului este situata in imediata apropierea a satului Colțești din comuna Rimetea, judetul Alba. Cetatea a fost construita in 1296 de catre subvoievodul Thoroczkay avand ca scop apararea si refugiul din calea hoardelor tatare.
Cetatea a fost plasată într-un loc cât mai inaccesibil cu putință. Și nu întâmplător! În amintirile locuitorilor erau încă vii ororile săvârșite de către tătari, în urma invaziei de la 1241.
Fortificatia dateaza de la sfarsitul secolului XIII, fiind ridicata de subvoievodul Thoroczkay pe o stanca inalta. Scopul cetatii era de a apara si de a conferi refugiu in cazul atacurilor. Pe turnul sau nordic, inalt de peste 20 de metrii inca exista inscriptia care atribuie construirea cetatii familiei Thoroczkay.Mai tarziu in anul 1470 cetatea este confiscata de Matei Corvin si data în grija voievodului Transilvaniei insa dupa 40 de ani, in 1510 revine familiei Thoroczkay. In 1514 este devastata de taranii lui Gheoghe Doja iar lovitura de gratie este data de trupele imperiale austriece conduse de generalul Tiege care la 1713 distrug buna parte din cetate. Acest gest vine datorita opozitiei nobililor Thoroczkay anexarii Transilvaniei de catre Imperiul Habsburgic.
Deși cetatea a fost ridicată prin eforturile financiare ale familei nobiliare de Trascău (Thorotzkay), pe la 1470 fortificațiile au fost preluate de către monarhul Matia Corvin și dăruite voievodului aflat la conducerea Transilvaniei, la acel moment. Peste patru decenii, cetatea s-a întors în patrimoniul familiei nobiliare de Trascău, însă doar după câțiva ani a trecut prin distrugeri însemnate, ca urmare a asediului la care a fost supusă de către mulțimile de țărani, în urma răscoalei lui Gheorghe Doja. Deoarece familia nobiliară proprietară s-a împotrivit acțiunilor Habsburgilor de preluare, în stăpânire, a Ardealului, cetatea a fost supusă unui puternic asediu. Acest lucru s-a petrecut în vremea revoltei Curuților, la început de secol XVIII. Armata care a distrus, cu tunurile, o parte dintre vechile ziduri ale cetății era condusă de către un anume Tiege, general austriac.
Interesant este că fortificațiile cetății Trascăului nu sunt singurele de acest fel, din zonă. La câțiva kilometri mai departe, pe un deal (Râmeți), a mai existat o cetate de același fel, menită, de asemenea, să ofere ocrotire locuitorilor, contra populațiilor migratoare. În localitățile din vecinătate, circulă legenda că sistemul de fortificații de pe dealul Râmeți și cetatea Trascău au fost unite, cu secole în urmă, de către o cale tainică, subpământeană. Acel tunel mai avea o intrare, după cum spun poveștile din bătrâni, și în incinta catedralei din Rimetea. Se spune că unii săteni, mai cutezători, ar fi identificat una dintre intrările în enigmaticul tunel, sperând să găsească tezaurele ascunse, acolo, în Evul mediu, de către nobilii Thorotzkay, dar că imprudenții care s-ar fi avântat în hrubele întunecoase nu s-ar mai fi înapoiat niciodată.
In prezent din cetate se mai pastreaza doua turnuri si o parte insemnata a zidurilor laterale.
Sursa.locuridinromania.ro si cunoastelumea.ro