Potrivit administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram, Consiliul județean a reluat în acest an demersurile privind intenția de a achiziționa clădirile și terenurile din patrimoniul fostei Mine Petrila. De altfel, Avram reamintește că, încă de anul trecut, Consiliul județean Hunedoara a făcut demersuri în această direcție la Ministerul Energiei, însă după demisia ministrului Anton Anton, deși exista un acord verbal în această direcție, lucrurile nu au mai putut fi finalizate pentru că nu avea cine să semneze documentele. După schimbarea structurii guvernamentale, a apărut o altă problemă de ordin administrativ, după ce noul Guvern a decis desființarea Ministerului Energiei, astfel întreaga corespondență dintre CJH și Ministerul Energiei devenind nulă de drept.
”Am reluat demersurile pentru preluarea activelor de la Mina Petrila și, în acest sens, în data de 15 ianuarie 2020, am trimis din nou o adresă oficială, de data aceasta la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin care ne-am reiterat intenția de a cumpăra activele de la Mina Petrila. Lucrăm, în aceste zile și la propunerea de buget și ne dorim ca în bugetul CJH pe 2020 să prindem banii necesari pentru această achiziție. Toate acele obiective sunt deja inventariate, din discuțiile pe care le-am avut vom avea acceptul Ministerului, astfel că din estimările mele, în circa o lună de zile, toate formele legale vor fi îndeplinite și CJH va deveni proprietarul acelui patrimoniu industrial de la Petrila”, a declarat Costel Avram.
Circa 2,2 milioane de lei va cheltui Consiliul județean Hunedoara pentru achiziția clădirilor istorice, dar și a celorlalte obiective de la fosta Mină și fosta Preparație din orașul Petrila, conform cifrelor oficiale de inventar, însă acestea vor aduce, în timp, beneficii mult mai mari atât noului proprietar, cât și comunității locale.
Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram spune că deja există conturate și o serie de idei care vor conduce la valorificarea acestor obiective în scop economic, administrativ, cultural și turistic. ”Ne propunem ca acele clădiri care sunt catalogate drept obiective istorice, să fie preluate de Muzeul Civilizației Dacice și Romane, care poate accesa bani europeni pentru recondiționarea lor și includerea în circuitul turistic și cultural. Pentru o serie de alte clădiri, ne propunem o asociere cu organizațiile neguvernamentale din cadrul ”Planetei Petrila”, împreună cu care avem șanse mari de a atrage alte importante fonduri europene, iar cei de la ”Planeta Petrila” au deja câteva propuneri deosebit de interesante. Fosta clădire administrativă a Minei Petrila vrem să o dăm în administrare Primăriei Petrila, care și-a propus să amenajeze aici noul centru administrativ al orașului. Desigur, pentru că acolo există și o suprafață mare de teren racordat la tot ceea ce înseamnă utilități, cred că putem configura și un parc industrial atractiv pentru firmele private. Cert este că avem soluții pentru a valorifica aceste obiective, imediat ce Consiliul județean va deveni noul proprietar al acestora”, a declarat Costel Avram.