Nu doar din dorința de a deschide oportunități de promovare a stațiunii turistice Straja în afara granițelor României, ci mai ales din dorința de a construi noi punți de parteneriat european, municipalitatea din Lupeni a răspuns favorabil propunerii venite din partea autorităților locale din orașul italian Locri privind oportunitatea înfrățirii celor două localități europene. În acest scop, la propunerea primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, Consiliul local și-a dat avizul favorabil, votând în unanimitate Acordul de înfrățire și cooperare între Municipiul Lupeni și Orașul Locri, în cadrul ședinței de lucru de la finalul lunii ianuarie 2020.
Potrivit primarului municipiului Lupeni, decizia privind înfrățirea celor două comunități s-a născut odată cu întâlnirea dintre reprezentanți ai celor două comunități, la mijlocul lunii ianuarie 2020, când aceștia au participat la primul seminar de lucru din cadrul proiectului european ”Net 4You”, derulat în cadrul Programului ”European for Citizen” (Europa pentru cetățeni – n.t.), finanțat de Uniunea Europeană. ”În cadrul acestui proiect european, la care am fost și noi invitați să luăm parte, avem ca parteneri comunitățile locale din orașul Locri (Italia), ai orașului Dagda (Letonia), ai provinciei Pesta (Ungaria), dar și asociațiile neguvernamentale Eurokom din Locri (Italia) și Clubul de presă Valea Jiului (din România). Proiectul se adresează cu precădere tinerilor, pentru că în cadrul acestuia se vor analiza așteptările și problemele individuale ale acestora din fiecare comunitate în parte. Sigur că interacțiunea noastră cu aceste comunități europene oferă și un bun prilej de cooperare în diverse domenii, iar în acest sens, propunerea comunității din Locri-Italia de a se înfrăți cu comunitatea locală din municipiul Lupeni este chiar un rezultat concret al acestei cooperări”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.
Acesta este de părere că prin înfrățirea celor două comunități, Lupeni și Locri, se deschid oportunități de colaborare care se vor manifesta atât în plan cultural-artistic și educațional, cât și în plan economic și turistic. Documentele oficiale privind înfrățirea celor două localități europene este posibil să aibă loc în cursul lunii aprilie 2020, când municipiul Lupeni va fi gazda unei noi sesiuni de lucru în cadrul proiectului european ”Net 4You”, în care italienii sunt coordonatori de proiect.
Acest proiect, în care este cuprinsă și municipalitatea din Lupeni, va oferi comunităților din cele trei regiuni europene partenere, pe perioada celor 21 de luni de derulare în care vor avea loc și a celor 12 dezbateri locale (câte 3 urmând să fie organizate în fiecare localitate parteneră), oportunitatea interacțiunii și dezbaterii unor teme europene fundamentale dar și a unor schimburi de idei și principii cu privire la propriile experiențe și viziuni asupra Uniunii Europene.
Dincolo de interacțiunea în cadrul acestui proiect, comunitățile din Lupeni și Locri pot dezvolta, pe viitor, o serie de noi activități comune, în toate domeniile vieții economice și sociale, de la schimburi de experiență și vizite de reciprocitate între copii și tineri de la unitățile de învățământ, participarea la evenimente culturale, artistice și sportive organizate în cele două orașe, schimburi comerciale și promovarea reciprocă a oportunităților turistice.
Locri este un oraș din provincia Calabria din Sudul Italiei, pe malul Mării Ionice. Localitatea are o populație de peste 12.000 de locuitori, fiind un important reper istoric, turistic și cultural al Regiunii Calabria. În apropierea acestuia se află și una dintre cele mai importante arii arheologice din Italia, respectiv cea a vechiului oraș antic grecesc Locri Epizefiri, fondat de greci în secolul VII î.Ch. Orașul găzduiește, de asemenea, o serie de muzee și vestigii istorice, fiind în același timp și o apreciată destinație de turism, cu plajă la Marea Ionică. Primarul orașului Locri este Giovanni Calabresse, care conduce comunitatea acestui oraș din anul 2013, aflându-se în prezent la cel de-al doilea mandat de primar al acestui oraș.
”Am convingerea că această nouă punte de legătură pe care o deschidem cu o altă comunitate din Uniunea Europeană, după relația de parteneriat pe care deja o avem cu regiunea Egri din Ungaria, va constitui un bun prilej de parteneriat, în primul rând între tinerii din comunitățile noastre, dar cred că, în măsura în care vom acționa eficient în derularea acestuia, el se va putea dezvolta în tot mai multe zone de interes pentru cetățenii din cele două comunități europene. În același timp, îmi doresc să găsim și alte oportunități de colaborare internațională, pentru că ele ne pot aduce nu doar un util schimb de experiență în diverse domenii, dar cred că ne pot aduce și șansa de a promova municipiul Lupeni, de a atrage la noi turiști din alte state europene și chiar firme și cetățeni europeni dispuși să investească în municipiul Lupeni”, a mai precizat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.