Desigur că, în condițiile în care Consiliul județean Hunedoara a avut la dispoziție sume mult mai mici decât cele de anul trecut, din cotele defalcate din Impozitul pe venit și TVA primite de la Bugetul de Stat, repartizarea acestor bani către unitățile administrativ-teritoriale din municipiile, orașele și comunele județului Hunedoara a generat nemulțumiri de peste tot.
Cele mai mari nemulțumiri vin din partea primarilor PNL care au considerat că sumele au fost repartizate de către actuala conducere a Consiliului județean Hunedoara pe criteriul ”carnetului de partid”. Liberalii au depus chiar un amendament la proiectul de hotărâre privind repartizarea fondurilor județene aferente anului 2020, înainte de ședința din 3 februarie, amendament în care au prezentat propria lor viziune privind împărțirea banilor. Consilierul județean Florian Toma, liderul liberalilor din CJH, a precizat că amendamentul propus de PNL viza o reîmpărțire a banilor care să nu defavorizeze pe nimeni.
Nemulțumiri, nu atât față de sumele alocate în acest an pentru primării, cât mai ales de contestările venite din partea liberalilor, au avut și primarii social-democrați. O parte dintre aceștia au ținut să fie prezenți la dezbaterile din 3 februarie pe marginea acestui subiect, în plenul Consiliului județean Hunedoara. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu a arătat, în cadrul ședinței, că în realitate, cei defavorizați sunt chiar primarii din orașele conduse de PSD. ”Guvernul PNL a luat foarte mulți bani anul acesta din bugetul cuvenit Consiliului județean Hunedoara și, de aici, mai departe, primăriilor din județ. În schimb, tot Guvernul liberal a alocat, la rectificarea bugetară din decembrie 2019, sume colosale pentru primăriile conduse de PNL și aproape nici un leu către cele conduse de PSD. Numai la Deva, Guvernul a alocat 12 milioane de lei în decembrie 2019, în timp ce la Uricani, spre exemplu, nu a ajuns nici un leu. Ceea ce a făcut acum Consiliul județean este doar să mai peticească puțin și bugetele noastre, în condițiile în care Guvernul PNL a umplut încă de anul trecut conturile primăriilor conduse de liberali”, a declarat primarul Dănuț Buhăescu.
Și președintele CJH, Mircea Flaviu Bobora recunoaște că banii pentru acest an aflați la dispoziția forului legislativ județean sunt mult mai mici față de cei din 2019, iar în aceste condiții ceea ce a putut propune Consiliul județean a fost doar o echilibrare a bugetelor locale ale UAT-urilor din județ. ”Este foarte adevărat că sunt anumite primării care sunt nemulţumite de cum am repartizat sumele de bani către bugetele locale. Însă, eu cred că acești primari nu au făcut o analiză profundă a situaţiei. Trebuie să aducem în atenție faptul că primăriile liberale din județ au primit, în decembrie, 18 milioane de lei. Consiliul judeţean a fost nevoit astfel să acorde sume mai mari acelor UAT-uri care au reale probleme sociale, dar şi acelora care au proiecte de dezvoltare în diverse etape de derulare. Nu am repartizat politic. Ne-am gândit doar la necesităţile UAT-urilor, nu la culoarea politică a primarilor”, a declarat, la finalul ședinței CJH, președintele Mircea Bobora.
Acesta a mai precizat că, în ceea ce privește Valea Jiului, s-a ținut cont de proiectele majore care se implementează aici, cum este spre exemplu ”Green Line”, dar și de situaţiile socio-economice din Uricani, Petrila, Aninoasa, Lupeni, Vulcan. ”De ce Petroşani a primit mai puţini? Pentru că municipiul Petroșani a fost dintotdeauna nucleul în care s-au concentrat investiţiile din Valea Jiului și unde se concentrează cei mai mulți bani de la nivelul întregii regiuni”, a mai precizat Mircea Bobora, președintele CJH.
Proiectul de hotărâre privind repartizarea celor peste 27 de milioane de lei de la CJH către UAT-urile din județul Hunedoara a fost aprobat în forma propusă de conducerea executivă a Consiliului județean. PNL, prin vocea primvicepreședintelui PNL Hunedoara, Adrian David, a anunțat că va ataca hotărârea în contencios administrativ.