În România contemporană este aproape imposibil să vorbești despre performanță în activitatea politică, măcinată tot mai intens de o substituire a dezbaterilor argumentate cu o luptă surdă, deseori vulgară și fără nici un fel de noimă pentru cei mai mulți dintre noi. Chiar și așa, într-o analiză prin care ne-am propus să vedem dacă acțiunile politicienilor au reușit să aibă și un efect pozitiv în viața oamenilor din Valea Jiului, putem constata că în primul rând acțiunile legislative inițiate, promovate și susținute de senatorul Cristian Resmeriță în Parlamentul României au reușit să aducă, în 2019, venituri suplimentare considerabile și binemeritate pentru alte câteva mii de pensionari din sectorul minier al Văii Jiului. Evident, dacă măsurăm activitatea oamenilor politici cu poate cel mai corect și cel mai categoric etalon, acela al rezultatelor obținute de aceștia la urne, vom vedea că, la nivelul Văii Jiului, tot Cristian Resmeriță este campion, de această dată în calitatea sa de Președinte executiv al Organizației județene PSD Hunedoara și de coordonator al campaniilor electorale pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale din anul 2019. Toate
scrutinurile electorale din anul precedent au fost câștigate în mod categoric, în Valea Jiului, de PSD, sub coordonarea lui Cristian Resmeriță, iar rezultatele sunt cu atât mai evidente cu cât vin pe fondul eșecului general al acestui partid, la nivel național, în toate aceste examene electorale. În fața acestor incontestabile realități, este cât se poate de firească decizia noastră de a-i conferi lui Cristian Resmeriță, pentru activitatea sa din 2019, ”Premiul Exclusiv pentru activitate politică”. Sau, dacă doriți, echivalentul de ”Om politic al anului 2019 în Valea Jiului” al acestui premiu.
Poate că tot spre domnia sa ar trebui să se îndrepte și ”Premiul Exclusiv pentru activitate parlamentară” (din considerentele deja enumerate mai sus) dacă regulamentul autoimpus pentruaceste nominalizări ne-ar permite acordarea de premii pentru aceeași persoană la mai multe categorii selectate. Cum, cu excepția marelui premiu de ”Omul Anului” (ales chiar din rândul celor
nominalizați la toate categoriile Premiilor Exclusiv) nu putem acorda unui nominalizat mai mult de un singur premiu, în ceea ce privește activitatea parlamentară am fost nevoiți să ne uităm la ceilalți 2 senatori și 7 deputați ai județului Hunedoara (implicit, și ai Văii Jiului). Sigur că fiecare a încercat să facă câte ceva, evident și sub presiunea anului 2020 în care sunt chemați să dea socoteală în fața alegătorilor. Ne-a atras mai mult atenția modul în care, poate cu ceva mai puțină ”publicitate”, a acționat pentru rezolvarea multora dintre problemele legislative, sociale sau economice ale Văii Jiului, deputatul social-democrat Laurențiu Nistor.
Desigur, beneficiind de avantajale poziției de ministru al Românilor de Pretutindeni, o activitate remarcabilă de punere în valoare a românilor de pe tot cuprinsul mapamondului, a avut-o deputatul hunedorean Natalia Elena Intotero, căreia i se cuvine un ”Premiu Exclusiv pentru activitatea guvernamentală”.
În ceea ce privește activitatea edilitară, la nivelul administrațiilor locale din Valea Jiului s-a detașat, prin acțiunile derulate în anul 2019 pentru dezvoltarea localității pe care o conduce și, mai ales, prin modul în care a reușit să aducă la cunoștința opiniei publice toate acțiunile sale și ale
administrației locale, primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, cel căruia, fără rezerve, i-am conferit nu doar ”Premiul Exclusiv pentru administrație locală”, ci și titlul de ”Omul Anului 2019 în Valea Jiului”.
Pentru că așa cum nu se pot compara mere cu pere, nici activitatea primarilor de orașe nu poate fi comparată cu cea a primarilor de municipii (deși poate, la acest capitol, ar exista destule motive care să ne contrazică!) am apreciat că, în ceea ce privește activitatea celor 3 primari de orașe din Valea Jiului, cea mai intensă și cea mai vizibilă s-a dovedit a fi cea a primarului orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, spre care merge un alt ”Premiu Exclusiv pentru administrație locală”.
La nivelul ”secunzilor” din administrația publică locală a Văii Jiului, am apreciat și premiat ca atare, activitatea viceprimarului municipiului Lupeni – Iacob Mesaroș, respectiv a viceprimarului orașului Petrila – Dorin Curtean.
Mai puțin vizibilă ca în alți ani, activitatea consilierilor locali de la nivelul autorităților legislative locale ale orașelor și municipiilor din Valea Jiului nu a adus în atenție decât puține nume ale unor aleși locali, care în genere s-au făcut remarcați mai mult pentru atitudinea de ”Gigă contra” decât prin acțiune și atitudine demne de apreciere. În acest ”val” de liniște consemnăm totuși încercările de penetrare a status-quo-ului din Consiliul local Vulcan și, mai ales, rolul acestuia de bun comunicator (e drept, doar în rețelele de socializare!) al deciziilor luate în legislativul vulcănean pe care le-a avut Florin Govor, căruia îi conferim ”Premiul Exclusiv pentru administrație locală” destinat celui mai activ consilier local din 2019.
Similar, la nivelul Consiliului județean Hunedoara, acolo unde Valea Jiului l-a avut drept principal aliat pe administratorul public Costel Avram, eforturile acestuia de a ”trece” prin Consiliul local unele proiecte de interes major pentru Valea Jiului au fost susținute, fără rezerve, de consilierii județeni. În plus, o activitate cu plus pentru Valea Jiului au avut-o în 2019, consilierii județeni Doinița Maria Bălănesc și Maria Ivăniși, cărora lșe conferim, în egală măsură ”Premiul Exclusiv pentru administrație locală” destinat celor mai activi consilieri județeni ai Văii Jiului în anul 2019.
O analiză a muncii funcționarilor publici din cadrul administrațiilor publice locale din cele 6 localități ale Văii Jiului este aproape imposibil de realizat, dacă avem în vedere fie și simplul fapt că, în general, roadele publice ale muncii acestora sunt culese de politicienii aflați în fruntea comunităților. Din rațiuni greu de explicat, în general aceștia ezită să aducă în atenția opiniei publice rezultatele bune ale activității unor funcționari. Cum însă întotdeauna există și cel puțin o excepție care confirmă regula, în 2019, grație primarului Dănuț Buhăescu, am avut ocazia de a afla că bună parte din proiectele sale pentru dezvoltarea localității, poartă și amprenta muncii directorului executiv al Primăriei orașului Uricani, Florena Markus. Căreia, evident, i-am conferit astfel ”Premiul Exclusiv pentru administrație locală” destinat unui funcționar public din Valea Jiului.
Desigur, dincolo de evaluările noastre mai mult sau mai puțin corecte ale activității din 2019 a oamenilor politici și a edililor din Valea Jiului, cert este că în fața acestora se deschide în acest an cea mai importantă evaluare, acea a cetățenilor care-și vor spune decisiv punctul de vedere la urne, în alegerile locale, regionale și parlamentare din acest an.