În 5 februarie 2020, preț de o zi întreagă, cartea a fost cel mai prețios ”instrument” de distracție pentru nu mai puțin de 320 de copii de la Școala Gimnazială ”IG Duca” din Petroșani, care și-au propus să marcheze ”Ziua Internațională a Cititului Împreună” într-un veritabil maraton de lectură. Proiectul, promovat de prof. Ramona Asan se derulează deja pentru al doilea an consecutiv la această unitate de învățământ devenită un etalon educațional în Valea Jiului, iar de dat aceasta copiii care au răspuns invitației de a participa la ziua ”cititului împreună” au avut parte nu doar de o distracție de cinste, ci și de premii pe măsură, premii care au fost oferite cu generozitate de Costel Avram, prin intermediul Asociației Rosa Multiflora, al cărei fondator și președinte este cunoscut om politic din județul Hunedoara.
De altfel, Costel Avram a fost prezent miercuri, 5 februarie la deschiderea activităților de la sediul nou al Școlii ”I.G. Duca”, alături de elevii din clasele I-IV. ””Vreau să felicit conducerea Școlii ”I.G.Duca” și pe doamna profesor Ramona Asan pentru ceea ce fac aici. Mă bucur că am putut să fiu și eu de folos pentru ca participanții la acest eveniment frumos să beneficieze de premii. Fie că vorbim de semne de carte, de cărți și de unele materiale didactice, Rosa Multiflora a asigurat cu drag fondurile necesare achiziționării acestora. De altfel, știți că Asociația Rosa Multiflora s-a implicat întotdeauna pentru a ajuta cultura: am sprijinit scriitorii să-și poată tipări cărțile, am organizat simpozioane, conferințe și lansări de carte, iar aici, la Școala IG Duca ne-am implicat să aducem cărți pentru acești copii, și mă bucur că am putut participa și eu aici la ziua cititului împreună”, a declarat Costel Avram, președintele Asociației Rosa Multiflora.
Organizatorul evenimentului, prof. Ramona Asan spune că, deși lectura rămâne una dintre cele mai dragi preocupări ale copiilor, pentru aceștia este mult mai greu în ziua de azi să-și cultive această pasiune, deoarece copiii sunt bombardați cu informații în cele mai diverse moduri de comunicare. De aceea, în opinia prof. Ramona Asan, preocuparea dascălilor și a părinților pentru ”cititul împreună” trebuie să devină un obicei constant, necesar și, în mod garantat, plăcut. ”Este mai greu decât era pe vremea noastră, pentru că acum copiii sunt bombardați de informație de peste tot – Internet, televiziune, reviste etc. – și atunci ei preferă mai mult să se uite, să asculte și să primească mai ușor știrea. Eu însă cred că este foarte important ca ei să citească și din carte, iar dragostea pentru lectură trebuie să vină încă din familie, de când sunt micuți. Sigur că, prin acest proiect al Mișcării ”Citim Împreună România”, căruia i-am subscris și noi de doi ani, încercăm să le insuflăm pasiunea pentru citit elevilor preșcolari și școlari. Am mobilizat anul acesta 320 de copii și cu ajutorul Asociației Rosa Multiflora avem cărți deosebite pe care le vom lectura, dar le vom putea oferi și premii copiilor care au participat la acest proiect”, a declarat prof. Ramona Asan.