Valentine’s Day: Legenda Sfântului Valentin, protectorul îndrăgostiților și al căsătoriilor

Legenda Sfântului Valentin, protectorul îndrăgostiților și al căsătoriilor

Valentine’s Day, sărbătoarea occidentală a iubirii împrumutată şi de români, reprezintă o ocazie cu care îndrăgostiţii îşi fac cadouri şi petrec clipe romantice, însă povestea acestei zile a iubirii datează din vremuri îndepărate, căpătând importanţă odată cu trecerea timpului.

Prima atestare a Ziua Îndrăgostiților a fost în anul 498, când trei sfinţi au fost numiţi de papa Gelasius I, data celebrării acestora fiind această zi

Ziua Îndrăgostiților. De unde vine legenda despre Sfântul Valentin

Însă sărbătoarea Ziua Îndrăgostiților este asociată cu numele Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia în secret căsătorii pentru soldaţii cărora le era interzis acest lucru. În timp ce se afla în închisoare, el ar fi vindecat-o pe fiica gardianului său, Asterius. Se pare că, înainte de execuţie, i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o cu „al tău Valentin”.

Valentin și-a impartasit intelepciunea si i-a vorbit fetei despre puterea lui Dumnezeu si despre credinta. Inainte de a fi executat, Valentin i-a scris fetei o ultima scrisoare, rugand-o sa aiba credinta. Apoi a pus o floare in scrisoare si s-a semnat De la Valentin al tau. Atunci cand fata a deschis scrisoarea, floarea i-a cazut in palma, iar miracolul s-a infaptuit: ea putea sa vada!

Ziua Îndrăgostiților. Valentin a devenit în timp Sfântul protector al îndrăgostiților și al căsătoriilor

Inainte de a fi executat, se spune ca imparatul Claudius II, intalnindu-l pe Valentin si vazand ca este un om invatat, i-a propus sa il elibereze daca acesta va renunta in schimb la credinta sa.

Valentin a refuzat categoric, iar pentru aceasta el a fost torturat si decapitat. Sfantul Valentin este vazut ca un martir care s-a sacrificat pentru credinta crestina. De-a lungul anilor, intre indragostiti s-a stabilit traditia de a oferi flori de Ziua Îndrăgostiților la data la care acesta a fost executat, pe 14 februarie, in amintirea gestului preotului, precum si o felicitare.

Gestul de a oferi felicitari de Ziua Îndrăgostiților dateaza inca din epoca medievala, existand chiar si un poem scris in 1415 de catre ducele Charles de Orlean sotiei sale. Pe la inceputul secolului 18 era ceva obisnuit ca prietenii si indragostitii sa isi ofere felicitari scrise de mana in care sa isi exprime afectiunea, iar la mijlocul secolului 19 au aparut primele ateliere specializate, felicitarile tiparite fiind uneori decorate cu dantela si panglici.

ziarulunirea.ro