Poate că încet-încet, importanța industriei miniere se stinge, însă flacăra acestei nobile meserii, istoria și curajul oamenilor care au construit Valea Jiului de astăzi, rămâne veșnică lumină călăuzitoare pentru oamenii acestor meleaguri. La Lupeni, mai mult ca oriunde în Valea Jiului, istoria mineritului românesc s-a scris nu doar cu sudoare, ci de multe ori și cu sânge, iar momente precum ”Lupeni 1929” sau ”Lupeni 1977” sunt repere cu valoare de simbol pentru noi toți. Nu întâmplător, acestea au constituit nu doar incitante subiecte de presă pentru cronicarii acelor vremuri, dar și pentru istorici contemporani, așa cum nu întâmplător, acestea au rămas imortalizate pentru eternitate în numeroase creații culturale.
Una dintre acestea, fascinantă prin grandoarea sa, este neîndoielnic, ansamblul monumental ridicat în centrul municipiului Lupeni de celebrul sculptor român Ion Irimescu, în memoria jertfei de sânge a minerilor care s-au jertfit în greva de la Lupeni în anul 1929. Monumentul ”Lupeni 29” este amplasat pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, în apropierea Spitalului Municipal din Lupeni. Este un obiectiv deosebit de important atât prin semnificația sa cât și prin amplasarea acestuia, în ”inima” Lupeniului, constituindu-se într-o fiind o adevărată capodoperă artistică urbană, construită aici de marele sculptor român Ion Irimescu în 1968.
Pentru că în ultima jumătate de secol de la realizarea acestuia, deși a continuat să fie un firesc loc de pelerinaj pentru cei care cinstesc aici, an de an, eroicele momente ale istoriei mineritului din Valea Jiului, Ansamblul monumental ”Lupeni 29” nu a mai cunoscut alte lucrări majore de întreținere, recondiționare sau amenajare peisagistică, primarul Lucian Resmeriță a decis că e momentul pentru ca și acesta să fie repus în valoare, așa cum se cuvine. Pentru că, în zonă, au fost finalizate lucrările de infrastructură la rețelele de utilități publice (apă, canalizare, gaz metan etc.), care au afectat la rândul lor squarul, primarul municipiului Lupeni a comandat un amplu studiu arhitectural pentru reamenajarea zonei într-o nouă și frumoasă piață publică. Acesta apreciază că este absolut necesar ca Ansamblul monumental ”Lupeni 29” și întreaga amenajare peisagistică a acestuia trebuie modernizată, atât pentru a pune în valoare acest simbol cultural și arhitectural al orașului, cât și pentru a conferi o nouă imagine a zonei și, în același timp, pentru a le crea cetățenilor încă un spațiu de utilitate publică pentru petrecerea timpului liber.
În acest sens, pentru că proiectul arhitectural a fost deja finalizat, iar Primăria municipiului Lupeni a identificat și resursele financiare necesare pentru transpunerea acestuia în realitate, în scurt timp vor fi demarate aici și lucrările de modernizare a zonei.
”Începând cu luna martie vom începe reabilitarea zonei de la ”Monumentul LUPENI ’29”,unde ne propunem să amenajăm o frumoasă piață publică în jurul acestui ansamblul monumental care face parte din colecția marelui sculptor român Ion Irimescu, fiind o adevărată capodoperă culturală urbană. Întrucât eu cred că avem datoria să ținem la istoria noastră și la simbolurile acesteia, având în vedere că acest acest monument nu a mai fost recondiționat de la instalarea sa în municipiul Lupeni, în anul 1968 , așa cum nici zona în care este amplasat nu a mai fost reabilitată din aceeași perioadă, am considerat că este necesar să demarăm un astfel de proiect. Este vorba despre un proiect prin care ne propunem să realizăm aici o serie de lucrări care au ca scop refacerea și modernizarea ansamblului monumental, începând cu spatiile pavate, pe care le vom repara sau, după caz, le vom înlocui, continuând cu realizarea de drenaje în jurul monumentului, cu refacerea spațiilor verzi și plantarea de vegetație ornamentală modernă, cu amplasarea de mobilier urban, respectiv bănci și coșuri de gunoi, precum și prin realizarea unui iluminat modern al întregului perimetru”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.
În opinia edilului, reconfigurarea peisagistică a acestei zone vine în completarea investițiilor de infrastructură publică din zonă, concretizate anul trecut cu reabilitarea și modernizarea întregului Bulevard T. Vladimirescu și configurarea unui sens giratoriu în zonă, menit nu doar să fluidizeze traficul, dar și să pună în valoare tocmai ansamblul monumental ”Lupeni 29”. Tot aici, anul trecut au fost efectuate investiții în reabilitarea Aleii Eroilor, iar pentru acest an, odată cu finalizarea lucrărilor la rețelele de apă și canalizare, vor fi refăcute în zonă trotuarele, iar parcul ”Lupeni 29” va fi transformat într-o frumoasă piață publică care va redeveni o emblemă a localității. Iar primele imagini din schițele de proiectare aferente acestui proiect sunt edificatoare în ceea ce privește intențiile autorităților locale.
Primarul municipiului Lupeni apreciază că modernizarea acestei zone va constitui nu doar un loc de promenadă și de relaxare pentru cetățenii municipiului Lupeni, ci și un nou reper turistic pe harta orașului și a întregii regiuni. ”Eu cred că, dincolo de stațiunea turistică Straja, municipiul Lupeni și Valea Jiului pot valorifica în scop turistic istoria mineritului și momentele de glorie ale acesteia care sunt strâns legate de municipiul Lupeni. Cred că și prin această investiție, dar și prin altele similare, pe care le am în vedere, turismul istoric și turismul cultural pot completa cu succes turismul geografic și sportiv din zona noastră. În plus, prin această investiție, onorăm moștenirea istorică și culturală a celor care au clădit această frumoasă comunitate în care trăim noi astăzi”, a mai spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Iar primarul Lupeniului dă asigurări certe că toate acestea sunt fapte, nu doar vorbe. Așa cum toată lumea se va convinge în foarte scurt timp.