După ce miercuri, 26 februarie, Consiliul Județean Hunedoara a decis majorarea contribuției sale anuale pentru susținerea activității SMURD (de la 5 la 7 lei/locuitor al județului/an), în cursul zilei de joi, 27 februarie, la sediul administrației județene, s-a desfășurat o nouă întâlnire având ca subiect situația și perspectivele funcționării SMURD în județul Hunedoara. La această întâlnire, alături de conducerea executivă a CJH, au participat reprezentanții Asociației Salvital, care gestionează activitățile SMURD în județ, reprezentanți ai ISU Hunedoara, paramedici și primari aiu mai multor localități din județul Hunedoara.
Întâlnirea a avut drept scop identificarea soluțiilor pentru ca serviciul să funcționeze în continuare, în contextul în care 24 de unități administrativ-teritoriale s-au retras din Asociație în ultimii ani.
Președintele Asociației Salvital, Petru Mărginean, a prezentat problemele cu care se confruntă paramedicii și a solicitat primarilor să se implice pentru ca activitatea SMURD să se desfășoare în continuare.
Conducerea Consiliului județean Hunedoara a dat asigurări că administrația județeană va susține serviciul SMURD, având în vedere că sănătatea populației este o prioritate! „Munca paramedicilor are o importanță socială de excepție. Asociația Salvital a fost concepută pe un efort din partea tuturor localităților. Finalitatea e sănătatea, asigurarea intervențiilor de urgență și salvarea de vieți omenești. Vă solicit să analizați cu înțelepciune faptul că SMURD trebuie să existe și să aibe o activitate în slujba oamenilor, nu a unei sigle de partid”, a spus în intervenția sa, Mircea Flaviu Bobora, președintele CJ Hunedoara.
La rândul său, Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, a subliniat că trebuie găsite soluții cu atât mai mult cu cât, legea prin care paramedicii ar fi putut face parte din structura Ministerului Afacerilor Interne, este blocată. „Parlamentul a votat legea pentru preluarea paramedicilor, președintele a refuzat promulgarea. O comisie de la MAI s-a exprimat că nu e de acord cu acest demers. Trebuie să găsim soluții. CJ Hunedoara a mărit cotizația, deși consilierii județeni ai PNL s-au opus. UAT-urile care s-au retras sunt conduse în marea lor parte de primari PNL. Nu știu la ce s-au gândit. Paramedicii SMURD nu te întreabă din ce partid ești sau dacă localitatea în care intervin a plătit sau nu cotizația”, a spus Costel Avram.
În urma discuțiilor mediate de conducerea CJH, o parte dintre primarii UAT-urilor care s-au retras și-au exprimat disponibilitatea de a redeveni membri ai Asociației Salvital.
De asemenea, majoritatea primarilor prezenți au declarat că sunt dispuși să majoreze cuantumul cotizațiilor pentru ca activitatea SMURD să continue.
Următorul pas convenit este convocarea unei Adunări Generale a Asociației Salvital în cadrul căreia să fie prezentate transparent cheltuielile, majorările salariale propuse și necesarul pentru funcționarea SMURD.