Succesul companiei de apă din Valea Jiului care a reușit să semneze primul contract de lucrări pentru investiții în reabilitarea rețelelor de apă și canalizare pe fonduri europene în cadrul POIM și care se îndreaptă spre încheierea cu succes a primului contract de execuție, au constituit argumentul determinant pentru care Asociația Română a Apei (ARA) a decis să-i mobilizeze la Petroșani pe directorii generali ai celor mai importante companii de apă potabilă și canalizare din România, într-o reuniune națională care are drept scop schimbul de experiență privind implementarea programelor POIM în sectorul apă-canal din țara noastră.
Reprezentanți ai top managementului de la companiile de apă din Arad, Craiova, Timișoara, Iași, Sibiu, Satu Mare, Tg. Mureș, Alba Iulia, Brașov, Suceava, Miercurea Ciuc, Gorj, Mediaș, Baia Mare, Slatina, Rm. Mâlcea, Drobeta Tr. Severin, Cluj și Petroșani, precum și reprezentanți ai conducerii Comitetului Bazinal Olt-Jiu al ARA participă la sesiunea de lucru de la Petroșani, care se derulează la sediul Apa Serv Valea Jiului de la Petroșani.
În cadrul întâlnirii de deschidere a evenimentului organizat de ARA la Petroșani, alături de conducerea Apa Serv Valea Jiului și directorii companiilor de apă participate, au fost prezenți și președintele Consiliului de Administrație al Apa Serv – prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai, președintele ADI Apa Valea Jiului – Gheorghe Ile precum și reprezentanți ai acționarul majoritar al Apa Serv Valea Jiului – Mircea Flaviu Bobora (președintele Consiliului județean Hunedoara) și Costel Avram (administrator public al județului Hunedoara).
Fost director al companiei de apă de la Petroșani, Costel Avram a vorbit despre echipa de profesioniști din cadrul Apa Serv, care a făcut posibil faptul ca acest operator să reușească performanța de a fi primul beneficiar al unui contract european POIM pentru reabilitarea rețelelor de apă și canalizare. ”Măsura succesului care a transformat Apa Serv Valea Jiului într-un exemplu de bune practici în accesarea, gestionarea și implementarea de proiecte cu fonduri europene pe POIM este dată de unitatea echipei care gestionează activitatea de aici, de seriozitatea, profesionalismul și competența conducătorilor, de la directorul general Cristian Ionică, la Directorul de Exploatare Florin Donisă și până la Directorul de Dezvoltare, Monica Tarcea, căreia i se datorează 99% din succesul acestui proiect. Îi felicit și le mulțumesc că au păstrat activitatea de la Apa Serv Valea Jiului la același nivel, apreciat după cum constatăm astăzi, și de colegii de la companiile de profil din toată țara și mă mândresc că am făcut și eu parte din acest colectiv de excepție”, a spus Costel Avram.
Și pentru primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, echipa de la Apa Serv constituie cu adevărat un model despre cum trebuie realizate lucrări de anvergură în domeniul modernizării serviciilor de utilitate publică. ”La momentul intrării României în UE, una dintre problemele cele mai mari la care noi am căutat un răspuns era tocmai situația sistemului de alimentare cu apă și canalizare. După mai bine de 60 de ani de exploatare, vechile rețele de apă și canal generau tot mai multe probleme. Ajunsesem să avem zeci de avarii în fiecare zi și restricții majore în furnizarea acestui important serviciu. Era obligația noastră, a politicienilor, să găsim soluții pentru a rezolva aceste probleme. Am ascultat de tehnicienii foarte buni de la Apa Serv și împreună am scris proiecte care ne-au adus fonduri europene pentru investiții în reabilitarea întregului sistem de alimentare cu apă și canalizare. Bine am făcut și cred că politicienii trebuie să asculte mai mult de tehnicienii valoroși, așa cum am făcut noi în cazul acesta, reușind să aducem zeci de milioane de euro în investiții pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare. Sper că exemplul nostru să fie unul într-adevăr de bune practici pentru operatorii din întreaga țară și vă felicit pentru decizia dumneavoastră de a veni aici, la noi, în Valea Jiului, pentru acest util schimb de experiență”, a declarat Gheorghe Ile, președintele ADI Apa Valea Jiului.
Președintele Consiliului județean Hunedoara (acționarul majoritar al Apa Serv Valea Jiului), Mircea Flaviu Bobora apreciază, la rândul său, că profesionalismul echipei de la Apa Serv a fost încurajat și susținut în mod sistematic de conducerea CJH dar și de cele 6 primării din Valea Jiului care constituie ”patronii” acestei companii. ”Ceea ce ne-am dorit noi a fost să avem aici, în Valea Jiului, servicii de alimentare cu apă și canalizare la nivel european. Asta pentru că, în primul rând, oamenii de aici meritau acest lucru dar și pentru că regiunea se bucură de un potențial de dezvoltare deosebit de important. Faptul că în colectivul de la compania de apă am avut și avem oameni dedicați trup și suflet profesiei lor, competenți și profesioniști, a fost pentru noi toți un avantaj care a culminat cu acest succes de talie națională pe care-l reprezintă semnarea primului contract de investiții pe POIM în domeniul apă și canalizare, care a adus în Valea Jiului investiții de circa 90 de milioane de euro. Sunt convins că din experiența colegilor de la Apa Serv în accesarea acestor bani, în derularea acestor contracte, care sunt deosebit de complexe, de dificile, de provocatoare, veți reuși să acumulați informații prețioase pentru ca și în celelalte regiuni ale țării să implementați astfel de proiecte care conduc, în cele din urmă, la creșterea calității serviciilor și la creșterea calității vieții oamenilor din toată România”, a spus Mircea Flaviu Bobora, președintele Consiliului județean Hunedoara.
În opinia generală a participanților la sesiunea de informare de la Petroșani a membrilor ARA, performanțele obținute de Apa Serv Valea Jiului, care constituie cu adevărat un model de bune practici pentru toate companiile de profil din România, sunt și un rezultat firesc al unității care definește activitatea companiei de apă de la Petroșani. La această concluzie a ajuns și prim vicepreședintele Asociației Române a Apei, Ilie Vlaicu (directorul general al Aquatim Timișoara), care s-a declarat încântat de faptul că, în jurul Apa Serv Valea Jiului, sentimentul de unitate este cel care consolidează calitatea echipei și activitatea operatorului. ”La nivel național, activitatea noastră e una ce pare cu mai multe ”moașe”, dar care în realitate a rămas ”cu buricul netăiat”. Nu avem un Minister care să coordoneze această importantă activitate pe care o presupune alimentarea cu apă potabilă a oamenilor, nu avem cui ne plânge și cui cere ajutor în numeroasele situații cu care ne confruntăm ș.a.m.d. Desigur că am căutat în această asociație profesională, ARA, să găsim acea necesară unitate de care avem nevoie în activitatea noastră. Este pentru mine o surpriză extrem de plăcută să constat că aici, la Petroșani, colegii noștri de la Apa Serv au parte de această unitate, nu doar în interiorul companiei, ci și din partea celor de care depinde activitatea firmei. Este absolut admirabil să constatăm – și constatăm acest lucru pentru a doua oară când venit cu toții aici, ca oaspeți ai Apa Serv, în ultimii 2 ani (lucru care nu s-a mai întâmplat în activitatea ARA) – că alături de conducerea Apa Serv ne-au făcut onoarea de a fi alături de noi președintele Consiliului județean, președintele ADI și președintele Consiliului de Administrație. Este clar că unitatea, care există la Apa Serv, combinată cu valoarea unei echipe tehnice de excepție, sunt factorii definitorii care au condus la performanțele acestei companii de apă, pe care cei mai mulți dintre noi o considerăm deja un veritabil exemplu de bune practici”, a declarat Ilie Vlaicu.
Mai mult decât atât, după ce a putut constat patrimoniul turistic al Văii Jiului și evoluția în ultimii ani a stațiunilor turistice de la Valea Jiului, Ilie Vlaicu, prim-vicepreședintele ARA apreciază că ”această regiune minunată trebuie promovată corespunzător, astfel încât noi, cei de la Timișoara, să nu mai călătorim 5 ore până în Austria pentru a ne bucura de ceea ce, în ceva mai mult de două ore, putem admira aici, în Valea Jiului”.
Poate și în acest context, dar mai ales pentru a ilustra, așa cum avea să concluzioneze și directorul Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică, faptul că modelul de la care se inspiră, în tot ceea ce fac, cei de la Apa Serv, e chiar modelul marilor campioni, invitatul de onoare al întrunirii ARA de la Petroșani a fost apreciatul sportiv al României Toma Coconea. Acesta le-a vorbit participanților la sesiunea de informare ARA despre performanțele sale, despre colaborarea cu cei de la compania de apă din Valea Jiului și, mai ales, despre Parâng, această zonă al cărei potențial de dezvoltare o poate transforma într-un ”campion” al turismului românesc. Pentru frumoasa sa pledoarie, Toma Coconea s-a bucurat de aplauze, strângeri de mâini și binemeritate cuvinte frumoase, dar și de o diplomă de onoare conferită de organizatorii acestui eveniment.
Sesiunea de lucru a Asociației Române a Apei de la Petroșani continuă și în zilele următoare.