Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a atras atenția asupra faptului că epidemia de coronavirus va induce în UE o criză economică și una socială, iar Europa va avea nevoie de un plan de stimulare economică la fel de eficient ca cel din 2008 care a avut menirea să combată efectele crizei financiare globale.
”Răspândirea epidemiei de coronavirus a generat deja o criză de sănătate publică în întreaga UE. Răspunsul la această criză trebuie să fie coordonat la nivel european. Măsurile care se iau la nivelul statelor membre trebuie să fie armonizate cu acțiunea europeană, iar solidaritatea este imperativă. Criza de sănătate publică va induce încă două crize în UE, o criză economică și una socială. Într-o economie globalizată este foarte important ca UE să protejeze persoanele vulnerabile, dar la fel de important este să susțină companiile europene afectate”, a afirmat Winkler în declarația sa înaintă, marți, plenului Parlamentului European (PE) reunit la Bruxelles care a dezbătut criza provocată de Covid-19 și răspunsul european.
Europarlamentarul UDMR a arătat că, potrivit estimărilor globale, UE se va confrunta, în scurtă vreme, cu o criză comparabilă cu criza financiară globală din 2008. ”De aceea, răspunsul UE trebuie să fie la fel ca atunci, unul consistent și bine țintit. Avem nevoie de un Plan European de Stimulare Economică bazat pe bugetul UE. În 2008, European Economic Recovery Plan a mobilizat 200 de miliarde de euro, adică 1,5% din PIB-ul UE, la care s-au adăugat zeci de miliarde de euro disponibilizate la nivel național de majoritatea statelor membre. Prin flexibilizarea Pactului de Stabilitate și Creștere trebuie finanțat acest plan european care să ajute economiile europene să depășească efectele epidemiei de coronavirus, protejând astfel companiile, locurile de muncă și cetățenii europeni”, a precizat Iuliu Winkler în declarația sa.
În același context, deputatul european a mai spus că iminenta criză economică trebuie să motiveze acțiunea imediată, să inducă solidaritatea europeană care să depășească discordia dintre statele membre în cadrul negocierilor viitorului buget multianual pentru perioada 2021-2027 al UE. ”Principalii beneficiari ai Planului European de Stimulare Economică trebuie să fie IMM-urile și sectoarele cele mai lovite de epidemie, cum ar fi transporturile și turismul. Trebuie avute în vedere investiții masive în infrastructura de transporturi și comunicații, dar și în domeniul eficienței energetice. Investițiile finanțate trebuie să fie compatibile cu criteriile de sustenabilitate și obiectivele Pactului ecologic european”, a adăugat europarlamentarul UDMR