Locuitorii din zona de Est a Văii Jiului, de la Petrila și localitățile limitrofe acesteia și până la zona de Nord a municipiului Petroșani riscă să rămână, în perioada următoare, fără apă la robinet din cauza creșterii turbidității apei în stația de tratate de la Taia. Potrivit reprezentanților companiei de apă din Valea Jiului, turbiditatea a crescut aici în ultimele zile la cote alarmante, ca urmare a activităților de exploatare a lemnului din zona Taia, în amonte de stația de captare a operatorului de apă.
Situația a fost adusă și la cunoștința factorilor de răspundere de la nivel județean, iar administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, spune că a avut personal o discuție cu cei de la Garda de mediu cărora le-a solicitat să intervină de urgență, astfel încât să nu se ajungă în situația ca Apa Serv Valea Jiului să fie nevoită să sisteze furnizarea apei potabile în Petrila și Petroșani Nord. ”Tăierile necontrolate și mai ales modul în care se face exploatarea de lemn pe Taia au provocat creșteri semnificative ale nivelului turbidității apei în captarea de la Taia. Din păcate, stația de tratare de la Taia nu a avut până acum parte de investiții precum cele de la Jieț și valea de Pești, astfel încât să poată face față la creșteri majore ale nivelului de turbiditate a apei. Situația este în măsură să ne arate încă o dată care este adevărata valoare a investițiilor în modernizarea sectorului de alimentare cu apă potabilă. Sigur că este un fapt îmbucurător acela că stația de tratare de la Taia va intra, anul acesta în modernizare pe programul POIM accesat de Apa Serv, astfel că la finalizarea investițiilor nu vom mai avea teama că turbiditatea crescută a apei poate conduce la sistarea alimentării cu apă potabilă a cetățenilor, însă în acest moment problema este una îngrijorătoare și organele de control abilitate trebuie să intervină de urgență”, a explicat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.
Cert este că, în aceste zile, angajații Apa Serv depun eforturi considerabile pentru a putea menține în funcțiune stația de tratare a apei de la Taia, însă solicită mai multă responsabilitate și din partea celor care fac tăieri de pădure în zonă, în sensul protejării cursurilor de apă.