Potrivit unui document transmis de conducerea Complexului Energetic Hunedoara către Sindicatul Muntele, începând cu această lună, pe fondul crizei generate de epidemia de coronavirus și al valorii mici a prețului la energie de pe piața românească, salariații CEH ar putea să se confrunte cu amânarea sau, după caz, chiar pierderea unor drepturi de natură financiară.
În documentul menționat, semnat de directorul general al CEH, Samuel Dioane și administratorul special Cristian Roșu, pus la dispoziția presei de către senatorul social-democrat Cristian Resmeriță, se arată că CEH se află în imposibilitatea de a plăti angajaților ajutorul pentru încălzire. Conducătorii CEH se arată, în același timp, preocupați de asigurarea plăților cuvenite pentru chenzina I și a II. Conducerea CEH mai arată că plata ajutorului de încălzire se amână până în momentul în care se va putea face o astfel de plată, fără a se preciza vreun termen. De asemenea, cei doi conducători atrag atenția că, în perioada următoare, există posibilitatea ca și alte venituri ale angajaților companiei să fie afectate de imposibilitatea de plată.
Senatorul PSD Cristian Resmeriță atacă dur aceste măsuri și, după ce într-o primă fază a atras atenția asupra faptului că, deși s-au depus eforturi politice și administrative de către vechiul guvern social-democrat, pentru prelungirea activității minelor Lonea și Lupeni, în vederea păstrării locurilor de muncă ale minerilor din Valea Jiului, actuala conducere a renotificat Comisia Europeană pentru închiderea acestora în avans, respectiv în 2020 (pentru Mina Lonea) și 2021 (pentru Mina Lupeni), acum aceeași conducere a CEH vine cu o nouă măsură care are drept scop diminuarea veniturilor minerilor, într-un moment deosebit de greu pentru orice angajați și pentru orice familie. Cristian Resmeriță este de părere că amânarea la plată a drepturilor pentru încălzire cuvenite salariaților din cadrul CEH, dar și amenințarea cu posibilitatea reducerii în perioada următoare și a altor venituri salariale, este pe lângă un nou act de incompetență al echipei manageriale, și un act incalificabil împotriva salariaților.
”În această perioadă de criză majoră pentru România, conducerea CEH ia în calcul, să taie din drepturile bănești ale oamenilor, printr-un gest incalificabil. Am decis să pun la dispoziția presei și a opiniei publice documentul prin care, sub semnătură proprie, Cristian Roșu și Samuel Dioane, prezintă clar dorința conducerii CEH de a tăia veniturile oamenilor, ca să nu existe nici un dubiu asupra acestei situații și să nu se spună că vorbesc doar din interese politice. Ca reprezentant ales al locuitorilor din Valea Jiului, cer conducerii CEH să vină cu măsuri economice, care să nu afecteze drepturile salariale ale minerilor, care sunt și așa destul de mici în raport cu munca prestată și voi transmite acest lucru și Ministerului de resort”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.