Potrivit informațiilor furnizate de Instituția Prefectului județului Hunedoara, în judeţul nostru, la data de 28 martie 2020 sunt înregistrate 139 persoane aflate în centre de carantină şi 2.516 persoane aflate în izolare. Din fericire, nu au mai fost semnalate cazuri noi de apariție a infectării cu coronavirus.
Instituția Prefectului județului Hunedoara informează de asemenea că în ultimele 24 de ore echipe operative ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara şi ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara au efectuat misiuni specifice acestei perioade: verificarea respectării condiţiilor de izolare, tranzit auto, respectarea ordinii publice sau tipuri de misiuni, în funcţie de situaţia din teren.
Astfel, jandarmii hunedoreni au efectuat 81 de misiuni, inclusiv misiuni de însoţire/tranzit coloane autovehicule, au verificat 1341 persoane din 19 localităţi şi au aplicat 23 sancţiuni, în valoare totală de 3.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare.
La rândul lor, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara au aplicat 239 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea Ordonanței Militare nr. 2, astfel: o sancţiune pentru nerespectare măsuri izolare, una pentru fapte de natură economică, 237 sancţiuni de altă natură în context. Valoare totală de 157.950 de lei.
Acțiunile preventive vor continua in perioada următoare. Potrivit prevederilor Ordonanței militare nr. 2, în intervalul orar 6,00-22,00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
- a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
- c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
- e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.
De asemenea, în intervalul orar 22,00-6,00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prezentate anterior.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
Totodată, conform prevederilor ordonanței militare nr. 2, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
Atenție, aceste măsuri nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală! (Conform prevederilor legale, sancțiunile contravenționale sunt între 100-5.000 de lei – pentru persoanele fizice și între 1.000-70.000 de lei, pentru persoane juridice.)