O serie de viziere vor ajunge, în aceste zile, la unitățile medicale din Valea Jiului, cu titlu de donație din partea Universității din Petroșani. În acest scop, o echipă de profesori coordonatori de programe de doctorat, împreună cu doctoranzi ai acestora, au dezvoltat un proiect prin care sunt realizate viziere medicale pentru protecție epidemiologică, după un model preexistent, prin intermediul unei performante imprimante 3D.
Pentru producția acestor viziere, Universitatea din Petroșani a obținut și certificările necesare privind calitatea acestora, urmând ca acum să înceapă efectiv producția de serie și, mai apoi,l distribuirea acestora în spitalele din Valea Jiului. ”În acest fel, venim şi noi în sprijinul eforturilor pe care le fac medicii şi asistentele medicale de la Spitalul de Urgență din Petroşani şi, de la celelalte unități medicale din Valea Jiului, cărora le vom pune la dispoziție aceste viziere realizate de colegii noștri de la Catedra de Automatică și Calcultoare, cărora le mulțumesc pentru implicare. Vizierele realizate de noi au și o particularitate care constă în aceea că ele pot fi sterilizate printr-un sistem de lămpi UVC, fapt care permite reutilizarea lor”, explică prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.
Acesta a mai precizat că au fost achiziționate deja materialele necesare pentru producția în serie a acestor viziere, imprimanta 3D a fost testată cu succes în realizarea acestora, astfel încât Universitatea din Petroșani a început producția de serie pentru aceste dispozitive de protecție epidemiologică.
Coordonatorului proiectului implementat de Universitatea din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Monica Leba, coordonator al Școlii Doctorale de la Petroșani spune că procesul de realizare al acestor viziere nu este unul foarte dificil, însă presupune o perioadă de timp de jumătate de oră pentru fiecare dispozitiv. ”Am elaborat mai multe modele de viziere, două dintre acestea fiind preluate după modele disponibile în comunitatea Covid-19, pe care le-am printat. Am constatat însă că timpul de printare variază de la 2 la 3 ore și din acest motiv am gândit un nou protitip care să ofere o soluție pentru acest inconvenient, prin reducerea timpului pentru de listare. Am reușit acest lucru şi am obținut un model al nostru care presupune utilizarea unor materiale simple, decupate după un şablon, care se asamblează cam într-o jumătate de oră”, a declarat prof.univ.dr.ing. Monica Leba.
Unul dintre doctoranzii care au lucrat la realizarea acestui proiect este și drd.ing. Marius Leonard Nicolae. Acesta explică modelul creat la Universitatea din Petroșani și modul de realizare al acestora: ”După modele de viziere care se găsesc pe piața medicală și care sunt certificate pentru utilizarea lor ca echipament de protecție împotriva COVID-19, am luat conturul şi m-am gândit că, dacă tot este vorba despre materiale consumabile, atunci putem să le realizăm dintr-un material mai ușor. Am ales cartonul şi polistirenul extrudat, am adăugat un elastic, o folie transparentă de la un vechi proiector și am realizat propriul nostru prototip de viziere. În plus, am gândit şi un sistem de igienizare al vizierelor utilizate, optând pentru unul cu lămpi ultraviolete şi ne aflăm acum în etapa de producție de serie”, spune drd.ing. Marius Leonard Nicolae.
Toate vizierele produse astfel la Universitatea din Petroșani vor ajunge, prin donație, mai întâi la Spitalul de Urgență din Petroșani și mai apoi, la celelalte unități medicale din Valea Jiului și, dacă va fi necesar, și în alte locuri din județ. În acest fel, Universitatea din Petroșani se alătură celor care au subscris unor acțiuni de susținere a celor aflați în ”linia întâi” a luptei împotriva noului coronavirus.