Problemele reclamate de personalul medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Deva nu au rămas fără ecou în ceea ce privește atitudinea Consiliului județean Hunedoara, chiar dacă, pe perioada stării de urgență, forul legislativ județean nu mai are în subordine activitatea unității medicale.
Chiar și așa, conducerea CJH comunică faptul că a propus o serie de demersuri în vederea sprijinirii tuturor cadrelor medicale, cu atât mai mult în acest moment în care acestea se află în ”linia întâi” a războiului împotriva noului coronavirus.
Conducerea CJH Consideră că este necesară stabilirea urgentă a circuitelor epidemiologice cu respectarea strictă a criteriilor epidemiologice printr-un plan de măsuri coerent și corect care să asigure internarea și tratamentul pacienților, respectiv protecția personalului medical în condiții optime. De asemenea, este obligatorie excluderea oricăror derogări nelegale de la normele specifice combaterii răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Reprezentanții Consiliului Județean apreciază că la nivelul SJU Deva, se impune efectuarea unei delimitări clare între personalul medical și pacienții internați care în urma testărilor au rezultate negative pe de-o parte, și personalul medical și pacienții internați care, în urma testărilor, au rezultate pozitive.
”Personalul medical de specialitate trebuie folosit în mod corect, legal, cu respectarea programului de lucru și a tuturor formelor de protecție sanitară, fiind foarte bine cunoscut faptul că, în condițiile în care personalul medical este epuizat, se creează o mare vulnerabilitate în activitate. În plus, sunt create riscuri inclusiv cu privire la sănătatea și gradul de imunitate în cazul cadrelor medicale, ceea ce este foarte grav. Orice condiții de muncă nelegale sau impuse abuziv trebuie să înceteze. Sunt obligatorii aplicarea cu strictețe a protocoalelor medicale, respectarea circuitelor epidemiologice și a programului de lucru. Cerem respectarea profesionalismului cadrelor medicale implicate în misiunea de salvare de vieți omenești”, se arată într-un comunicat al CJH.
Conducerea Consiliului Județean Hunedoara mai informează că întreprinde demersuri concrete către toate instituțiile competente, respectiv Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara și Instituția Prefectului pentru soluționarea tuturor aspectelor sesizate, în scopul tratării pacienților și susținerea cadrelor medicale care se află în prima linie a luptei împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Toate acestea vin după ce, în cursul zilei de marți, 7 aprilie, conducerea interimară a Spitalului Județean de Urgență din Deva și-a prezentat demisia.