Spitalul de Urgență din Deva rămâne spital COVID-19, dar cu conducere militară
Prezent astăzi la Deva, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a evaluat situația ce la Spitalul Județean de Urgență din Deva și a dat asigurări că, în ciuda problemelor multiple constatate, unitatea medicală va continua să funcționeze ca spital de tratare a cazurilor de infecții cu noul virus COVID-19.
Ministrul Nelu Tătaru a precizat că, urmare a crizei manageriale de la SJU Deva, a decis să numească și la conducerea acestui spital o conducere asigurată de medici militari. Astfel, noul șef al SJU Deva va fi directorul medical al Spitalului Militar de Urgență „dr. Aristide Serfioti” din Galați, lt. col. medic dr. Constantin Vlase. ”În condițiile în care vom avea o colaborare bună cu colectivul de aici, acest management militar va sta doar atât cât este nevoie. Vom vedea dacă lucrurile decurg favorabil, urmând ca în 3 – 4 săptămâni să ne putem gândi la un management civil care să preia din nou conducerea și să respecte toate condițiile de funcționare a acestui spital. Cert este că Spitalul din Deva rămâne spital Covid. De altfel, aici avem patologie Covid, iar la acest moment 85 dintre cei testați sunt confirmați. Le-am recomandat celor de aici să nu se interneze altfel de cazuri medicale și altfel de pacienți, pentru care rămâne funcțională Unitatea Primiri Urgențe, unde se vor face investigații și se vor da diagnostic, iar bolnavii urmează să fie direcționați către alte spitale non-covid din județul Hunedoara și din țară”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.
Acesta a atras atenția că situația gravă din punct de vedere epidemiologic care a afectat și o mare parte din echipa medicală de la Spitalul Județean de Urgență este urmare a faptului că aici nu există circuite, sau dacă acestea există, atunci nu au fost respectate. ”În acest moment vom testa tot ce înseamnă personal medical de la acest Spital. Cei care sunt valizi vor efectua activitate medicală în măsura în care vor accepta acest lucru, dar într-un regim de semi-instituționalizare. Cei care vor lucra în spital, vor merge pentru odihnă în hoteluri puse la dispoziție de autoritățile locale, vor reveni a doua zi dimineața să facă munca pentru care sunt pregătiți. În condițiile în care avem personal medical care a fost depistat pozitiv, dar care după următoarele două testări sunt depistați negativ, acesta va putea veni la serviciu, la spital, și de la domiciliu, având în vedere că au imunitatea făcută și nu mai pot transmite virusul”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.