Criza sanitară a adus în sectorul educațional provocarea utilizării la capacitate maximă a tehnologiei informației în derularea activităților didactice. Pentru mai multe unități școlare, preocupările pentru acest domeniu al ”școlii viitorului” sunt însă mai vechi, iar unele dintre acestea au aplicat chiar și pentru recunoașterea acestui statut, prin intermediul platformelor de specialitate, care operează în această direcție.
Una dintre aceste platforme este și cea derulată la nivel național, prin intermediul unui program Erasmus+, prin care o serie de unități din rețeaua școlară pot aplica pentru obținerea Certificatului eTweening. Pentru anul școlar 2020-2021, în România au aplicat la acest program câteva sute de unități școlare, care se adaugă astfel altor câteva mii din întreaga Europă. 2139 de instituții de învățământ la nivel european au trecut evaluările necesare și au obținut Certificatul de Școală eTweening, dintre acestea 77 sunt din România. Pe lista școlilor care au reușit să obțină acest statut pentru anul școlar 2020-2021 se numărăr și o școală gimnazială și două licee din Valea Jiului, după cum urmează:
- Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani;
- Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” din Petrila;
- Școala gimnazială nr. 4 Vulcan.
Certificatele reprezintă atât o recunoaștere a reușitei personale a profesorilor, cât și o confirmare a rezultatelor deosebite obținute de întreaga echipă eTwinning din aceste școli. Acestea sunt considerate a fi deschizătoare de drumuri noi în domeniul educațional, fiind recunoscute drept modele în domenii precum utilizarea practicilor digitale în procesul didactic, practici de siguranță online, abordări inovatoare și creative ale pedagogiei, promovarea dezvoltării profesionale continue a cadrelor didactice sau promovarea practicilor de învățare în colaborare, în rândul personalului didactic și al elevilor.
Personalul și conducerea școlilor care deține un Certificat eTweening vor fi invitați să participe la programele de dezvoltare profesională dedicate lor. De asemenea, ei se pot înscrie într-un grup eTwinning, unde vor putea face schimb de bune practici, vor putea colabora și vor putea frecventa anumite evenimente online, cu parteneri certificați din țară și din întreaga Europă.