Orașul Petrila se numără printre puținele localități din România în comunitatea cărora încă trăiesc veterani de război. Pentru toți petrilenii, Alexandru Dobocan și Dumitru Văduva sunt nu doar oameni prețuiți pentru această calitate și pentru uimitoarele lor povești de viață, de curaj, patriotism și dragoste de țară, ci și remarcabili cetățeni de onoare ai Petrilei.
La cei 100 de ani ai săi, veteranul Alexandru Dobocan continuă să meargă pe picioarele lui, urmărește atent evoluția orașului în care trăiește și a rămas la fel de patriot ca în anii de glorie în care a luptat cu arma în mâini pentru România. În plus, are și o minte strălucită și nu pregetă, ori de câte ori are ocazia, să recite versuri, în mod special cu temă patriotică. Clujean născut odată cu România Mare, veteranul Alexandru Dobocan a ajuns pe meleagurile Văii Jiului în 1940, în căutarea unui loc de muncă la Mina Jieț. Un an mai târziu era încorporat în Armata Română, sub arma vânătorilor de munte fiind prezent pe frontul celui de-al doilea Război Mondial din Basarabia. După Război, a revenit acasă, la Petrila, fiind reangajat la mină, de data aceasta la Lonea, de unde, de altfel, a și ieșit la pensie.
Ceva mai ”tânăr”, veteranul de război Dumitru Văduva (94 de ani) este petrilean get-beget. Născut la Cimpa, în 1924, a avut milităria în sânge. A absolvit Școala Militară de la Rodna (în județul Arad), iar încă din acea perioadă a fost prezent pe front, participând activ în bătălia de la Păuliș, care marchează una dintre cele mai eroice pagini ale Armatei Române de după întoarcerea armelor împotriva Germaniei hitleriste. Veteranul Dumitru Văduva își amintește încă și acum cum o mână de elevi ai Școlii Militare de la Radna a reușit să țină piept trupelor germane și ungare. Mulți au pierit însă în bătălia de la Păuliș, dar Dumnezeu a vrut ca printre cei puțini rămași în viață să se numere și petrileanul Dumitru Văduva. După Război a revenit și el în Valea Jiului, dar acum, rămas de ceva ani singur, a ales să-și petreacă bătrânețea la un azil de îngrijire din județul Timiș.
Poveștile de viață ale lui Dumitru Văduva și ale lui Alexandru Dobocan care par desprense din cartea de istorie, l-au marcat întotdeauna și pe primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, ori de câte ori a avut ocazia să le asculte ”direct de la sursă”. Edilul își aduce aminte an de an, cu respectul cuvenit, de faptul că pe 29 Aprilie, ziua când sunt sărbătoriți Veteranii de Război, are o datorie de suflet față de acești adevărați eroi ai comunității petrilene. Pe veteranul Alexandru Dobocan, primarul Jurca l-a și vizitat pentru a-l felicita cu prilejul Zilei Veteranilor de Război.
”Ziua Veteranilor de Război este marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Gândurile noastre pline de recunoștință se îndreaptă astăzi către veteranii de război, spre cei aflați în viață, Alexandru Dobocan (100 de ani) și Dumitru Văduva (96 de ani), ”Cetățeni de Onoare ai orașului Petrila”, cât și spre eroii orașului Petrila care au părăsit această lume. Am învățat de la bunicii și străbunicii noștri să prețuim și să apărarăm valorile neamului românesc. Suntem mândri de eroii neamului nostru și de veteranii de război pe care încă îi avem lângă noi și, în același timp, avem datoria de a apăra tot ceea ce aceștia au câștigat cu prețul sângelui vărsat pe câmpurile de luptă”, ne-a declarat cu acest prilej, Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
În semn de respect față de veteranii de război ai Petrilei, administrația publică locală împreună cu Filiala Petrila a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, condusă de col.(r) Adrian Ronai, au realizat, în memoria acestor eroi, un memento al tuturor veteranilor de război ai orașului Petrila, considerând că numele acestora trebuie să rămână întipărit pe vecie în conștiința oamenilor dar și pe panoul de onoare al cetățenilor din această localitate.