Pentru reprezentanții autorităților publice locale din Uricani este deja de o bună bucată de timp cât se poate de clar faptul că orașul are nevoie de o regândire a statutului său și de o trecere urgentă de la statutul de oraș minier la cel de stațiune de interes turistic. La fel de clar este pentru echipa primarului Dănuț Buhăescu și faptul că o astfel de trecere nu poate fi realizată decât prin investiții publice semnificative care să schimbe radical imaginea vechiului centru muncitoresc din Valea Jiului. Din fericire, edilii din Uricani nu s-au rezumat doar la a constata aceste lucruri, ci au trecut rapid la acțiune.
În ultimii ani, specialiștii echipei de programe și proiecte de investiții din cadrul Primăriei orașului Uricani, sub directa coordonare a primarului Dănuț Buhăescu, a realizat zeci de studii și proiecte pentru investiții publice necesare reabilitării infrastructurii publice locale și a aplicat pentru finanțarea acestora din fonduri naționale și, mai ales, din fonduri europene. Iar acum, Uricaniul culege roadele acestei munci meticuloase, deoarece multe din proiectele depuse au primit finanțare și, odată cu finalizarea procedurilor legale de atribuire a contractelor de execuție, Uricaniul a devenit, în ultimul an, un mare șantier. Așa cum arată primarul Dănuț Buhăescu, practic, se lucrează în fiecare cartier al orașului, fiecare stradă beneficiind de cel puțin o investiție, iar o serie de lucrări au loc și în localitățile componente Valea de Brazi, respectiv Câmpu lui Neag. Fie că vorbim de modernizarea și extinderea rețelelor publice de apă și canalizare, fie că vorbim de modernizarea drumurilor, a trotuarelor, a aleilor pietonale, a vechilor ulițe sătești, fie că vorbim de modernizarea și extinderea iluminatului public, fie că vorbim de construcții de utilitate publică sau reabilitări de blocuri ori fie că vorbim despre investiții care au ca scop regenerarea urbană prin crearea de noi zone de promenadă, divertisment și interes turistic sau, pur și simplu, de întreținerea parcurilor și a zonelor verzi, vorbim despre tot atâtea investiții care se derulează în prezent pe raza orașului Uricani. Și, după cum spune primarul Buhăescu, poate că lucrurile ar decurge și mai abitir dacă nu ar exista încă probleme cu forța de muncă iar firmele ar avea suficient personal pentru a putea contracta toate lucrările edilitare disponibile pe raza orașului Uricani.
Chiar și în aceste condiții, primarul Dănuț Buhăescu este mulțumit de faptul că, în prezent, la Uricani sunt în derulare atât de multe proiecte de investiții. ”Nu trebuie să o spun eu, pentru că se vede acest lucru cu ochiul liber: tot orașul Uricani este un imens șantier. Derulăm foarte multe investiții, cele mai mari fiind finanțate prin intermediul fondurilor europene pe care am reușit să le atragem în ultimii ani, grație unui efort de echipă considerabil al colegilor din Primăria Uricani, dar și datorită încrederii și sprijinului venit din partea cetățenilor și mă refer aici mai ales la proiectele de reabilitare a blocurilor”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Două din cele 11 blocuri aflate în faza de execuție a proiectelor de reabilitare termică și estetică au fost finalizate și noua imagine a acestora este impecabilă. Atât locuitorii acestora cât și primarul orașului au toate motivele să se declare mulțumiți. Primarul Buhăescu spune că, de pe acum este cert faptul că odată cu finalizarea acestor proiecte, blocurile 1, 7, 9, 11 de pe strada 1 Decembrie 1918, 2, 3, 4 de pe Aleea Trandafirilor, 4 și 11 de pe strada 1 Mai, 2 și 4 de pe strada Revoluției, 10 și 12 de pe strada Sterminos vor arăta ca noi.
În paralel, au venit și lucrările de investiții, atât de necesare, în modernizarea rețelelor de apă și canalizare care, deși creează un disconfort specific de moment, vor scuti săpăturile cauzate de defecțiuni și avarii pentru zeci de ani de-acum înainte.
Mai mult, chiar dacă firma care execută lucrările de implementare a proiectului de modernizare a rețelelor de apă și canalizare are obligația de a readuce terenul afectat de săpături la starea inițială, administrația locală a de Uricani a făcut, la rândul ei, un pas important în această direcție, reușind să obțină finanțare europeană pentru modernizarea străzilor și aleilor pietonale din orașul Uricani. ”Este vorba despre o serie de străzi care nu au fost modernizate în trecut și pentru care am început deja implementarea, tot cu fonduri europene, a lucrărilor de remodelare a trotuarelor și de pregătire pentru turnarea de covor asfaltic. Sigur că profităm de faptul că acest proiect se suprapune pe cel de canalizare și am prioritizat în așa fel lucrările încât să acționăm la modernizarea drumurilor și trotuarelor acolo unde lucrările celor de la ape sunt finalizate. Deja se lucrează pe mai multe străzi, în principal în zona orașului vechi, dar astfel de investiții au loc și în orașul nou”, spune primarul Dănuț Buhăescu.
Spre exemplu, pe strada Aleea teilor, după introducerea noilor rețele de apă și canalizare, au demarat imediat și lucrările de modernizare integrală a infrastructurii stradale și pietonale, inclusiv aleile de acces către blocurile de locuințe și spațiile verzi aferente. În plus, grație unui alt important proiect de dezvoltare locală derulat de autoritățile de la Uricani cu fonduri europene, atât aici cât și în multe alte zone din localitate, se reabilitează sistemul de iluminat public stradal, cu stâlpi și corpuri de iluminat noi, moderne, economice. Tot de introducerea de iluminat arhitectural modern beneficiază și parcurile din oraș, lucrările fiind deja finalizate, în spre exemplu, în Parcul ”Masa Tăcerii” din vechiul centru al orașului.
Pentru a avea o imagine cât de cât exactă a tuturor categoriilor de lucrări care se află în plin proces de execuție pe raza orașului Uricani, trebuie să amintim aici lucrările de modernizare a falezei Jiului de Vest, cele de reconfigurare a sistemului de alimentare cu gaz metan de la blocul social din capătul orașului vechi, cele de construcție a viitoarei grădinițe din spatele blocului 13 sau cele privind extinderea rețelelor de apă potabilă la Câmpu lui Neag ori cele de regenerare a zonei industriale de la fosta mină Valea de Brazi.
”Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante proiecte edilitare și de investiții publice pe care le avem acum în execuție pe raza orașului Uricani și care, la final, vor contribui la schimbarea radicală a imaginii orașului nostru, dar mai ales a confortului cetățenilor. Avem în pregătire încă multe alte proiecte de acest fel și între timp, alături de echipa de la Primărie gândim deja
viitoarele proiecte de dezvoltare a orașului Uricani. Personal, nu-mi doresc altceva decât să fac în așa fel încât să răspund nevoilor cetățenilor și să acționez în așa fel ca orașul Uricani să treacă repede peste problemele cauzate de închiderea sectorului minier, să-și descopere o nouă identitate și să-și creeze o economie locală generatoare de locuri de muncă pentru oameni, de venituri pentru comunitate, dar și o imagine demnă de statutul său turistic, acela de principală poartă de intrare în Parcul Natural Retezat”, mai spune primarul Dănuț Buhăescu.
Tocmai de aceea, în acest scop, Uricaniul și-a brevetat deja și propriul logo turistic și a făcut pași semnificativi înainte în configurarea unor trasee turistice, în promovarea localității și a oportunităților turistice deosebite pe care le oferă. Iar pentru viitor, primarul Dănuț Buhăescu și echipa acestuia și-au propus deja să obțină finanțări europene și pentru implementarea unor
proiecte complexe cu ajutorul cărora la Uricani să poată fi realizată infrastructura necesară unui turism de calitate de nivel cel puțin național.