Un drept câștigat încă din 1977, în urma primei revolte anticomuniste din România. Așa consideră foștii mineri ai Văii Jiului acordarea așa numitelor ”gratuități” la plata consumului de energie electrică, o facilitate de care atât salariații din sectorul minier, cât și pensionarii din mineritul Văii Jiului au beneficiat până anul trecut. Între timp, pentru pensionari, aceste facilități s-au sistat, spre nemulțumirea celor care consideră acest lucru o nedreptate.
Reprezentanții Uniunii Naționale a Muncii din Valea Jiului, organizație care face parte din Federația Națională a Muncii au transmis Guvernului României o adresă prin care, în baza unor acte normative aflate în vigoare, solicită nu doar emiterea unei decizii privind reluarea plăților pentru gratuitățile la energie pentru pensionari, ci și includerea acestor beneficii în recalcularea drepturilor de pensie.
Vicepreședintele Federației Naționale a Muncii, Sabin Codarcea, care este în același timp, președinte al UNMVJ, arată în adresa transmisă Guvernului României, că un număr de 6600 de pensionari din minerit au dreptul, potrivit prevederilor legale și europene, la restituirea contravalorii anuale a unei cote de 3000 KWh/pensionar din facturile la energia electrică, respectiv a unei cote anuale de 2-3 rații de cărbune (echivalent a 850 kg/rație) pentru energia termică. ”Aceste drepturi sunt prevăzute inclusiv în Directiva 787/2010 a Uniunii Europene, în Decizia Comisiei Europene nr. C1020/2012, punctul 28, dar și în HG670/1990. Considerăm că este de datoria Guvernului să emită o hotărâre pentru anul 2020, prin care aceste drepturi, reprezentând cheltuieli excepționale acordate de la bugetul de stat în cadrul subvențiilor pentru sectorul minier, să fie acordate celor în drept în continuare”, spune Sabin Codarcea.
Mai mult, în opinia președintelui Uniunii Naționale a Muncii din Valea Jiului, care este susținută și de fostul președinte al LSMVJ, Ion Aurel Titel, minerii pensionari au dreptul de a beneficia chiar și de o majorare a pensiilor, corespunzător veniturilor generate de aceste gratuități pentru care, de-a lungul anilor, au plătit cotele de impozit aferente. ”Solicităm Ministerului Muncii să emită un act normativ prin care, la stabilirea punctajului mediu anual al pensiilor cuvenite foștilor mineri, să se țină cont și de veniturile salariale provenite din prevederile Legea 1/1977 și OUG 736/1999, în sensul asimilării acestor drepturi la calculul punctajului mediu pentru minerii pensionați anterior datei de 01.01.2011, pentru care aceste categorii de drepturi nu au fost incluse în baza de calcul a pensiei, fapt care a condus la diminuarea drepturilor de pensie ale acestora”, explică Sabin Codarcea.
În plus, fostul lider sindical Ion Aurel Titel apreciază că la stabilirea punctajului mediu anual pentru pensie, ar trebui să fie luată în considerare și perioada petrecută în practică de producție de către mineri ca elevi ai școlilor profesionale, în conformitate cu Decizia nr. 18 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar din 2015 pe această speță.
Federația Națională a Muncii a transmis, pentru toate aceste revendicări, un document oficial adresat Guvernului României, la care așteaptă încă un răspuns oficial, urmând ca acesta să fie adus în atenția membrilor și a tuturor persoanelor interesate.