Regiunea Văii Jiului și problemele de administrare ale acesteia aflate în responsabilitatea Consiliului județean Hunedoara sunt în permanenta atenție a factorilor de răspundere de la nivelul administrației județene. O confirmă atât faptul că aceasta este singura zonă din județ unde CJH și-a deschis un birou de lucru teritorial pentru relațiile cu cetățenii, iar cel puțin o dată pe săptămână cineva din conducerea executivă a județului este prezent în Valea Jiului, pentru a analiza investițiile publice derulate sau necesare și pentru a avea un contact direct cu reprezentanții administrațiilor publice locale. În general, această responsabilitate și-a asumat-o Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, care este, de altfel, și locuitor al acestei zone.
Costel Avram a fost prezent și miercuri, 20 mai, atât la Biroul teritorial al CJH de la Petroșani cât și în teren, la Lupeni și Uricani, unde a avut întâlniri și cu primarii celor două localități. ”Am avut din nou o zi plină în Valea Jiului. Am început cu o întâlnire la sediul Consiliului Județean din Petroșani, analizând dificultățile semnalate de un proprietar de teren din vecinătatea lucrărilor aflate în derulare pe DJ 709F Cabana Rusu – Masivul Parâng. Desigur că orice investiție implică disconfort, dar vom găsi cele mai bune soluții pentru ca situația semnalată să se rezolve. La discuții a participat și șeful Serviciului de Investiții din Consiliului Județean, Sorin Găman, urmând să acționăm, zilele următoare, alături de constructor, pentru remedierea situației”, a declarat Costel Avram.
Administratorul public al județului Hunedoara a avut și o întâlnire în teren la Uricani, alături de primarul Dănuț Buhăescu. Aici a fost analizat stadiul unor investiții publice care se derulează deja sau care vor demara în curând pe raza localității, investiții în derularea cărora Consiliul județean are un aport semnificativ sau chiar decisiv. ”Am discutat cu primarul Dănuț Buhăescu despre investițiile derulate la Uricani de Apa Serv Valea Jiului, pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare. M-am bucurat să aflu de la domnia sa că nu sunt probleme și că este foarte mulțumit de modul în care decurge investiția”, a declarat Avram.
La Uricani, Apa Serv (companie la care CJH este acționar majoritar) are în derulare două mari investiții: introducere apa potabilă la Câmpul lui Neag – o lucrare aflată într-un progres fizic de 60% și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în Uricani – unde lucrările au atins deja un progres fizic de 29%.
Tot în Uricani, Consiliul Județean are în derulare reabilitarea unui sector de drum județean de 5,2 km, din Valea de Pești până în comuna Runcu, spre județul. Pentru acest obiectiv, a fost emisă deja autorizația de construire și urmează ca, după finalizarea proiectului tehnic, contractul de execuție să fie scos la licitație. Mai mult, Costel Avram arată că pentru lucrările preconizate pentru acest an, Consiliul Județean Hunedoara a alocat și suma de 2 milioane de lei.
Alți 3,2 milioane de lei sunt alocați de către CJH tot pentru comunitatea din Uricani, din fonduri de la Agenția Fondului de Mediu. Banii urmează să fie utilizați pentru închiderea definitivă și ecologizarea fostei gropi de gunoi din orașul Uricani, lucrările urmând să fie încheiate până la finalul acestui an.
”Pentru orașul Uricani, investițiile realizate de Consiliul județean Hunedoara sunt deosebit de importante și binevenite. O dată pentru că acestea vor asigura rezolvarea unor probleme cu care ne confruntăm de foarte mulți ani, mă refer aici la situația fostului deponeu de deșeuri, dar mai ales pentru că ele vor asigura o creștere a potențialului de dezvoltare turistică și economică a orașului Uricani, și mă refer aici, spre exemplu, la impactul modernizării drumului Valea de Pești – Rânca. Sigur că- mai sunt o serie de alte chestiuni pe care ne propunem să le abordăm în relația cu CJH și mă bucur că există această disponibilitate la dialog și sprijin din partea forului legislativ județean”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Și la Lupeni, întâlnirea administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram cu primarul Lucian Resmeriță a avut ca scop, pe de o parte, analizarea stadiului de implementare al celor două proiecte derulate aici de către Apa Serv (care se derulează fără probleme), dar mai ales analizarea unor situații care țin de dezvoltarea stațiunii turistice Straja, în care implicarea CJH în parteneriatul cu Primăria municipiului Lupeni este una mai mult decât esențială. ”Au mai fost în trecut discuții legate de necesitatea construirii unei parcări la baza telegondolei, dar fără o soluționare a acestora. Din punct de vedere legal, pentru a putea realiza împreună această parcare este necesară încheierea unui parteneriat între Consiliul Județean Hunedoara și Consiliul Local Lupeni. Vom face acest lucru, imediat după ce includem și aprobăm această investiție în Strategia de Dezvoltare a Județului Hunedoara și eu preconizez că, în circa două luni, acest parteneriat va putea fi realizat și că, împreună vom găsi soluția pentru realizarea acestui obiectiv necesar pentru dezvoltarea stațiunii Straja și, implicit pentru dezvoltarea municipiului Lupeni”, a declarat Costel Avram.
Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță spune că asfaltarea parcării de la Agrement, din imediata vecinătate a stației de plecare a telegondolei spre Straja, înseamnă nu doar crearea unui număr de circa 1000 de locuri de parcare pentru turiștii care vin aici în special în sezonul de iarnă, ci mai ales o creștere a gradului de siguranță și confort pus la dispoziția turiștilor pentru acest tip de serviciu public. ”Asigurarea unui loc de parcare modern, amenajat corespunzător, cu asfalt și iluminat public, cu stație de taxare și pază, reprezintă un obiectiv esențial pentru creșterea standardelor de calitate pentru turismul în Straja. Noi, ca administrație publică locală, nu putem realiza singuri o asemenea investiție, care presupune fonduri semnificative, dar împreună cu Consiliul județean există șanse mari de a duce și acest proiect la bun sfârșit, așa cum am reușit prin astfel de parteneriate comune să asfaltăm drumul spre Straja sau să ducem rețele de apă și canalizare în stațiune. Până la urmă avem același interes comun pentru dezvoltarea turismului la Straja, o stațiune importantă în oferta turistică a întregului județ și în dezvoltarea economică a zonei”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
La finalul unei alte zile pline în Valea Jiului, Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara a dat asigurări că Valea Jiului este permanent în atenția Consiliului județean Hunedoara.