Minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara produc doar un sfert din cantitatea de cărbune de dinaintea declanșării pandemiei de coronavirus, fapt care consemnează un minim istoric al acestui indicator. Practic, de la cele 4 mine din Valea Jiului se extrage, la acest moment, în medie, undeva la 600-650 tone de huilă pe zi. În această situație, pentru a putea asigura producția de energie la un nivel minimal care să asigure măcar cheltuielile de funcționare ale companiei, CEH a realizat chiar și un import de 2000 de tone de cărbune, adus din Statele Unite ale Americii.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât și prețul la energie a scăzut foarte mult pe piața energetică națională, astfel încât CEH nu poate vinde acum Megawatul cu mai mult de 67 de lei, în condițiile în care anul trecut, tot în luna mai, prețul de vânzare al acestuia era de peste 300 lei.
Toate aceste probleme se răsfrâng, din păcate, și asupra salariaților Complexului Energetic Hunedoara, pentru care a fost instituită parțial și măsura șomajului tehnic, cu reducerea implicită a salariilor din această perioadă. Mai mult, CEH a întâmpinat o serie de probleme și în ceea ce privește plata salariilor, a tichetelor de masă și altor bonificații cuvenite angajaților care au întârziat inclusiv în această lună, motiv pentru care sindicaliștii de la termocentrala Mintia au declanșat spontan și un protest.
În opinia senatorului social-democrat Cristian Resmeriță, toate aceste probleme au ca numitor comun actul de management foarte slab al actualei echipe aflate la conducerea CEH. ”Am citit în presă despre ”marea realizare” a celor de la CEH de a aduce cărbune din SUA. Problemele complexului sunt însă și mai grave. Astăzi, doar la Lupeni se dă ceva producție, dar se știa de mult că Livezeniul nu va mai da cărbune pentru că există probleme cu pregătirea noilor abataje. Însă directorul care este acolo, deși știa că se va ajunge aici, nu a făcut nimic. De ce ? Pentru că era preocupat să fie pus director general. Spun asta ca să înțelegem și ce guvernare avem. Acum se fac presiuni foarte mari. Am discutat și cu cei de la sindicate care sunt îngrijorați și de faptul că se zbiară, se urlă, se cere să se dea producție, în condițiile în care la exploatările miniere se lucrează doar cu 30% din personal. Planul de organizare nu este niciunde, se cere să se dea producție, dar și ca oamenii să intre în șomaj tehnic”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță într-o emisiune de televiziune.
În opinia acestuia, decizia de a-i aduce pe mineri doar două zile pe săptămână la muncă, iar în celelalte cinci trimiterea lor în șomaj tehnic este doar un tertip al administrației de a mai încasa niște bani de la stat. ”Cum să trimiți tu oamenii în șomaj tehnic, în condițiile în care sistemul energetic a fost declarat de interes național și în SEN nu este voie să aplici procedurile de șomaj și nu e aplicabilă nici măcar acea lege prin care unul dintre părinți trebuie să stea acasă pe perioada suspendării cursurilor școlare. La CEH, companie de interes strategic este acum exact ca în sistemul de Apărare. Și atunci, întreb: de ce îți permiți tu, conducere CEH, să bagi salariații în șomaj tehnic? Doar ca să încasezi niște bani de la stat ? Ceea ce este mai grav e că tot muncitorii sunt cei care pierd. Pierd la salariul și așa parcă din ce în ce mai mic, dar pierd și pentru că perioadele de șomaj nu sunt considerate vechime în muncă. Eu sunt curios dacă aceste măsuri luate la conducerea CEH li se aplică și șefilor, sau numai muncitorilor. Iar pentru asta, luni 25 mai o să depun la Parlament și la Ministerul Economiei o cerere prin care să mi se comunice veniturile celor din conducerea CEH, pe această perioadă de urgență. Vreau să văd dacă veniturile șefilor sunt, așa cum se spune, și acum undeva la peste 200 milioane. Să vedem ce or să spună angajații CEH, care câștigă 2000 de lei și se urlă la ei ca să dea cărbune în orice condiții. Au ajuns bieții oameni să-și cumpere cizme și salopete din banii lor, sunt bătaia de joc a tuturor… Nu se mai poate așa ! CEH trebuie să revină pe linia de plutire”, a avertizat senatorul Cristian Resmeriță.