Vulcănenii și nu numai ei știu deja de multă vreme că tânăra lor concitadină Monica Cătălina Țugulea este nu numai un copil pasionat și talentat, un artist muncitor și perseverent, ci și o fată deosebit de frumoasă.
Toate aceste calități ale Monicăi Țugulea l-au convins și pe cel care-i îndrumă în prezent pașii în mânuirea naiului – unul dintre cele mai deosebite instrumente muzicale, îndeosebi din folclorul românesc, prof.dr. Dumitru Mitel Pasăre să o aleagă pe frumoasa vulcăneancă drept model pentru imaginile din cea mai recentă carte a domniei sale, un manual de învățare a tehnicilor de utilizare a acestui instrument.
Lucrarea profesorului dr. Dumitru Mitel Pasăre, intitulată ”Metodă de nai” a apărut recent la Editura Măiastra din Tg. Jiu, constituind un veritabil curs de utilizare corectă a tehnicii interpretative a naiului. Doctor în muzicologie, profesorul Dumitru Mitel Pasăre predă naiul la Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Tg. Jiu și este unul dintre discipolii maestrului Gheorghe Zamfir. De altfel, de la acesta avea să culeagă și cele mai multe informații privind metoda și tehnica de utilizare a acestui fermecător instrument.
Tânăra artistă polivalentă din Valea Jiului, Monica Cătălina Țugulea este de câțiva ani buni, una dintre elevele prof.dr. Dumitru Mitel Pasăre, iar progresele acesteia în domeniul interpretativ la acest instrument sunt deja remarcabile și, ca atare, au fost premiate la diverse concursuri de gen din țară și din străinătate. Acum, Monica Țugulea devine un model și pentru alți copii și tineri talentați care doresc să deslușească tainele cântului la nai, care, atunci când vor studia metodica acestui instrument din manualul prof.dr. Dumitru Mitel Pasăre, se vor inspira evident din imaginile care o prezintă, în toate ipostazele mânuirii naiului, pe fata din manual Monica Cătălina Țugulea.
Felicitări, Monica și pentru această inedită ipostază a unui adevărat artist în devenire !