Senatul României a votat legea prin care paramedicii SMURD din județul Hunedoara trec în subordinea IGSU

Paramedicii SMURD din județul Hunedoara sunt la doar un pas de a deveni, asemeni celorlalți colegi din componența modulelor SMURD din România, asimilați în cadrul structurilor militare pentru situații de urgență din componența IGSU.

În acest sens, Senatul României, în calitate de cameră decizională a adoptat în ședința de miercuri, 27 mai 2020,  Legea privind aprobarea Programului-pilot de preluare a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, aflate în prezent în finanţarea autorităţilor administraţiei publice locale. Senatorul PSD de Hunedoara, Cristian Resmeriță, unul din inițiatorii proiectului legislativ, spune că astfel se rezolvă una din cerințele majore, dar firești, ale paramedicilor hunedoreni din cadrul Asociației Salvital, deoarece legea prevede că personalul din cadrul echipajelor SMURD  devine unul militarizat.

Legea, votată în Senat, după ce a primit un vot favorabil și în Camera Deputaților, a fost astfel adoptată și merge acum la Administrația Prezidențială în vederea promulgării.

”Mă bucur că votul colegilor mei din Senatul României, camera parlamentară decizională pe acest proiect legislativ, a făcut încă o dată dovada seriozității, adoptând din nou această lege, care a mai fost validată o dată de Senat, în luna septembrie a anului trecut, dar atunci Președintele României a întors legea în Parlament pentru reexaminare. Eu cred că această lege este una care face dreptate încă unei importante categorii sociale, paramedicii SMURD, și va avea  efecte pozitive pentru personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD. Vreau să cred că, de data aceasta, și Președintele României va acționa în direcția promulgării acestui act normativ, înțelegând importanța acestei legi pentru cei care salvează vieți”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta mai arată că potrivit Legii privind aprobarea Programului-pilot de preluare a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, aceștia vor beneficia de aceleași facilități și aceeași salarizare ca și personalul IGSU, precum și de asigurarea fondurilor necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare, având în vedere că, de la bun început, scopul declarat al înființării acestora a fost acela de a salva vieți omenești, iar activitatea paramedicilor SMURD a fost una constant în această direcție, în ciuda diferențelor majore de natură salarială între ei și colegii de la IGSU.