Asociația Valea Jiului Implicată și Greenpeace România propune un experiment de pictură murală / street art pentru clădirile din Valea Jiului

Coaliția Valea Jiului Implicată și Fundația Greenpeace România anunță debutul proiectului de pictură murală / street art în Valea Jiului. Proiectul demarează cu sesiuni de consultări online cu artistul IRLO/NOM în vederea realizării unei picturi murale care va transpune povestea spusă de seniorii (3 iunie, ora 17:00), juniorii (4 iunie, ora 17:00) și reprezentanții mediului asociativ al Văii (5 iunie, ora 17:00) într-una din zonele centrale ale Văii Jiului.

În cadrul  sesiunilor consultative participanții vor putea transmite artistului gânduri, povești, idei, mărturii, informații despre “ce a fost Valea Jiului, ce reprezintă Valea Jiului în prezent și care va fi viitorul Văii Jiului?” și “Cum poate fi transformată și reinventată o regiune mono industrială?”. În urma acestor consultări, artistul va pregăti 3 schițe ale muralului, schițe care vor fi supuse unui proces de vot online. Schița cu cele mai multe voturi va fi aleasă și realizată la finalul lunii iunie pe calcanul clădirii de lângă Poșta veche din centrul Municipiului Petroșani, calcan pus la dispoziție de Primăria Municipiului Petroșani.

Proiectul se desfășoară în contextul în care autoritățile naționale lucrează la “Strategia pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului. Analiza principalelor provocări și oportunități din Valea Jiului” și urmărește să  transmită o viziune care să se axeze pe o dezvoltare sustenabilă a regiunii.

”Suntem într-o perioadă în care se suprapun trei demersuri de planificare, cu efect pentru următorii 10 ani. Primul dintre acestea este elaborarea documentului “Strategia pentru tranziția de la cărbune în Valea Jiului. Analiza principalelor provocări și oportunități din Valea Jiului”, aflat în faza de consultare cu stakeholderii care s-au arătat interesați până în prezent, pe diverse domenii de activitate. Al doilea proiect major este asistența tehnică din partea Comisiei Europene prin programul START, din care va rezulta un pachet de 10 proiecte integrate pentru tranziția Văii Jiului de la cărbune. Al treilea proiect, care poate a scăpat neobservat până în prezent, este proiectul TRACER (elaborator AISVJ, finanțat prin programul de cercetare Horizon 2020), care își propună să aducă cele mai bune practici din zonele miniere europene în tranziție, proiect care se află la faza dialogului cu stakeholderi pe diverse categorii”, spune Mihai Danciu, reprezentant al consorțiului de ONG-urui Valea Jiului Implicată.
Pentru a susține transparența acestor demersuri și a diversifica paleta de opinii cu privire la viitorul Văii Jiului, viziunile primite de la locuitori din diverse arii de activitate se vor materializa într-o pictură murală realizată de artistul IRLO/NOM. Calendarul acestui proiect propune următoarele date:
  • perioada de consultare publică: intervalul 3-5 iunie, orele 17, prin intermediul paginilor de facebook Valea Jiului Implicată și Greenpeace România;
  • perioada de elaborare a trei variante de grafică de către artist, pe baza consultărilor: până la data de 11 iunie;
  • votul public al variantei preferate: până la data de 18 iunie;
  • materializarea rezultatului votului prin pictură murală: după 19 iunie, pe calcanul clădirii de lângă Poșta veche din Municipiul Petroșani.