După ce, în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, proiectul legislativ 553/2019 privind modificarea articolului 5 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii a primit un vot (aproape) unanim din partea membrilor Comisiei, parlamentarii hunedoreni s-au înghesuit în spațiul public să-și anunțe, care mai de care, paternitatea acestei legi, fapt care a stârnit destul de multă confuzie și o importantă doză de neîncredere din partea cetățenilor față de o propunere legislativă, altfel, de mare interes pentru toți locuitorii Văii Jiului, dar și pentru foarte mulți dintre hunedoreni.
Inițiatorul de drept al acestei propuneri legislative, senatorul PSD de Valea Jiului, Cristian Resmeriță a simțit nevoia să facă lumină în toată această sarabandă politică, aducând în fața presei și dovezile care certifică fără dubiu faptul că este unic inițiator al acestui demers legislativ. ”Nu este un secret deja pentru nimeni că mă preocupă, în munca mea la Parlament, rezolvarea unor probleme ce țin de pensionari și de pensii, în general. În acest context, am inițiat încă din 2019 un proiect legislativ prin care propune amendarea articolului 65 al Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin completarea localităților pentru care legea deja prevede o reducere cu 2 ani a vârstei de pensionare fără penalizare pentru cetățenii care locuiesc sau muncesc în zone afectate de poluarea industrială remanentă, cu cele 6 localități ale Văii Jiului. Am pornit acest demers singur, fiind unic inițiator al legii așa cum reiese din documentele oficiale de la Parlament. Am elaborat și am susținut acest act normativ care a primit toate avizele necesare din partea forurilor competente și care a trecut, tacit, de Senat, fiind acum la un pas de a fi adoptată în Camera Deputaților și, mai apoi, promulgată de Președintele României. Zilele trecute, legea a primit un aviz favorabil și în Comisia de Muncă de la Camera Deputaților, acesta fiind ultimul înainte de votul în plen, care estimez că va avea loc la începutul săptămânii viitoare”, explică senatorul Cristian Resmeriță.
Acesta se arată însă de-a dreptul șocat de comunicatele pe care, în cursul zilei de marți, 7 iulie, le-au emis mai mulți colegi parlamentari care se pretind drept inițiatori ai acestei legi și-și anunță cu surle și trâmbițe succesul. ”Le-am spus și colegilor mei de la PSD că au avut o comunicare greșită pe acest subiect, însă cel mai mult m-a surprins modul în care doamna senator Eleonora Hărău, de la PNL, într-o încercare disperată de a atrage electorat din acest județ, încearcă să își însușească munca mea, iar pentru acest scop fură și minte ! Îmi asum aceste acuzații și doamna Hărău nu are decât să demonstreze că nu e așa, dar eu am dovezi prin care, în mod public, intenționează să-mi fure acest proiect de lege și minte că-i aparține, încercând astfel să-și ascundă nerealizările unui mandat de parlamentar. Nu mă interesează în mod personal ce nu a făcut doamna senator Hărău, așa cum nu mă interesează nici ce a încercat să facă și nici gafele pe care le-a făcut, dar nu pot fi de acord ca, prin minciună, să încerce să fure munca mea”, a declarat Cristian Resmeriță.
Senatorul social-democrat precizează că, în susținerea actului său normativ, așa cum a făcut cu fiecare lege pe care a promovat-o în Parlament, pentru susținerea acestora a discutat întotdeauna cu colegii parlamentari de la toate partidele și, de cele mai multe ori, a reușit să convingă parlamentari și de la PSD dar și din opoziția politică a acestuia, să-i voteze inițiativele legislative. ”Eu vreau să fiu corect față de colegii mei și, tocmai de aceea, aduc în atenție faptul că, în dezbaterile de ieri de la camera Deputaților, am acceptat propunerile venite, în consens, de la colegii mei parlamentari ai județului Hunedoara, de la toate partidele, să fie introdus un amendament prin care propunerea mea privind localitățile din care cetățenii care au locuit sau au muncit cel puțin 30 de ani ar urma să beneficieze de acest cuvenit drept pe pensionare cu 2 ani mai devreme, fără penalizare, să fie completată și cu alte localități din județul nostru, nu doar cele din Valea Jiului. Dar asta nu dă dreptul niciunuia dintre semnatarii acestui amendament să se substituie inițiatorului de drept al acestei legi. Sigur că, până la urmă, pentru oameni cel mai important este ca legile pe care le elaborăm noi în Parlament să fie adoptate și respectate, dar pentru a nu risca decredibilizarea oricărei inițiative bune, în folosul oamenilor, trebuie să învățăm ca și noi, politicienii, să respectăm munca pe care o facem. Mai mult decât atât, ar trebui ca fiecare parlamentar să pună mâna și să muncească, să elaboreze și să susțină în Parlament legi, nu să le fure pe ale altora și să se laude cu ele, încercând să câștige astfel electorat. Îi reamintesc doamnei Hărău că electoratul se câștigă prin seriozitate și corectitudine, prin soluții la problemele oamenilor, nu prin minciună, furt și lăudăroșenie fără temei”, a mai declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Dacă Legea 553/2019, inițiată de senatorul PSD Cristian Resmeriță va fi votată, săptămâna viitoare, în Camera Deputaților și Președintele României va semna decretul de promulgare a acesteia, iar senatorul Cristian Resmeriță e optimist că așa se va întâmpla, atunci locuitorii din toată Valea Jiului, care au o vechime în domiciliu sau muncă în această zonă, se vor putea pensiona cu 2 ani mai devreme, fără penalizare. În plus, pe aceeași lege vor ieși la pensie în aceleași condiții și locuitorii din: Baia de Criș, Ghelari, Băița, Hunedoara, Călan, Orăștie, Deva, Certej, Teliuc și Brad.
Acesta e adevărul ! Restul e doar can-can.