Un alt obiectiv îndeplinit cu succes de primarul Lucian Resmeriță: ””Municipiul Lupeni, Capitală culturală a județului Hunedoara !”

”Lupeni – Capitală culturală a județului Huneodara !” nu mai este doar un deziderat pe care și-l propunea cu mai bine de 4 ani în urmă, liderul social-democraților din Lupeni, Cristian Resmeriță, la momentul inaugurării Palatului Cultural ”Minerul”, după finalizarea amplelor lucrări de reabilitare a acestui edificiu cultural de excepție, ci a devenit, între timp, o certitudine. Pentru a se
ajunge însă la acest statut, tânărul primar al municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță și-a făcut o datorie de onoare din susținerea mișcării culturale.

 

Astfel, fie că vorbim de spectacole ale unor tineri artiști locali sau de festivaluri și concursuri artistice destinate copiilor, fie că vorbim despre evenimente culturale de mare ținută și valoare artistică, toate acestea și-au regăsit un binemeritat loc pe agenda culturală a municipalității din Lupeni. Doar într-o succintă recapitulare putem consemna la acest capitol câteva evenimente care s-au desfășurat pe scena Palatului Cultural din Lupeni și care și-au câștigat un loc în inimile oamenilor din acest oraș, fini consumatori de cultură și artă:

– Festivalul Crailor;

– Festivalul colindelor de Crăciun;

– Festivalul de folk ”Cântec pentru prieteni” In Memoriam Tatiana Stepa;

– Festivalul de Muzică pentru copii ”Glasuri de argint”;

– Festivalul artistic al Cenaclului ”Pas cu pas”;

– Ziua Educatorului;

– Ziua Vârstnicilor;

– Festivalul Mărțișorului.

 

În același timp, de remarcat este faptul că grație unui acord de parteneriat între Primăria Lupeni și Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu”, toate piesele din repertoriul artistic al teatrului din Valea Jiului au fost prezentate și pe scena Palatului Cultural din Lupeni. Pe aceeași scenă, au urcat în ultimii ani și o seamă de apreciați actori români, precum: Dan Puric, Claudiu Bleonț, Magda Catone, Monica Davidescu, Ovidiu Cuncea ș.a. Ca să nu mai vorbim de pleiada de artiști ai scenei muzicale românești care au concertat în acest locaș de cultură, de la remarcabilii artiști ai Lupeniului și ai Văii Jiului Cătălin Stepa, Florin Paul Camen, Jul Baldovin & Band, Ileana Berki, Simona Ionașc, Petronela Baldovin, Mariana Peptenaru până la rapsozi ai folclorului românesc precum Mariana Anghel, Adriana Anghel, Dinu Iancu Sălăjanu, Ciprian Roman, Ionuț Fulea, Ionică Moroșanu, Văru Săndel ori îndrăgiții soliști de muzică ușoară Oana Sârbu, Mirabela Dauer, Fuego, Corina Chiriac, Ducu Bertzi și până la celebra soprană Daniela Vlădescu și nu mai puțin celebrul tenor Dorin Teodorescu, iar lista  poate continua aproape la nesfârșit.

”Oamenii din municipiul Lupeni sunt foarte sensibili la fenomenul cultural și artistic, iar în general toate spectacolele pe care noi le-am găzduit la Palatul Cultural Minerul au avut parte de sala plină și de entuziasmul publicului. La fel s-a întâmplat și atunci când am organizat spectacole în aer liber, cu prilejul Zilelor Municipiului Lupeni sau al al altor evenimente publice, iar apetența oamenilor din Lupeni la fenomenul cultural a condus, în cele din urmă, la atingerea obiectivului pe care eu și fratele meu l-am asumat în acest domeniu și anume acela de a transforma municipiul Lupeni într-o adevărată capitală culturală a județului Hunedoara. Sigur că anul acesta din cauza pandemiei, activitățile culturale au stagnat oarecum, însă proiectul nostru privind susținerea fenomenului cultural-artistic va continua la intensitate maximă, imediat ce acest lucru va fi posibil”, ne-a spus primarul Lucian Resmeriță.

În același context putem vorbi și despre activitățile derulate la Galeria de artă ”Iosif Tellmann”, a cărei activitate este susținută, de asemenea de administrația locală și unde promotori și iubitori ai artelor plastice, de la simpli pasionați și până la artiști remarcabili ai artelor plastice din țara noastră au găsit locul potrivit pentru a vernisa o serie de frumoase expoziții.

Toate aceste spații culturale își vor continua menirea și în anii următori, iar primarul Lucian Resmeriță își propune să ridice și mai mult ștacheta actelor culturale găzduite în municipiul Lupeni, convins fiind că acest oraș poate deveni și din perspectivă culturală un reper pe harta turistică a României. În acest sens se înscrie și proiectul de refuncționalizare și modernizare a Cinematografului ”Cultural” (aflat acum în plin proces de execuție), dar și investițiile care au drept scop punerea în valoare a unor obiective cu valoare culturală deosebită cum sunt Monumentul ”Lupeni 29” al artistului Ion Irimescu, Schitul Straja și bisericile din patrimoniul religios al localității.