Universitatea din Petroșani este una din cele 7 universități din România selectate de Comisia Europeană pentru a forma universități europene, în consorții academice cu alte universități din statele membre UE.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării, cele șapte universități românești sunt: Universitatea din Petroșani, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara. Alte trei instituții academice din țara noastră, au fost selectate anterior în acest scop, acestea fiind Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Universitatea din București și Universitatea Tehnică de Construcții din București.
”Felicit universitățile din România care au fost selectate pentru a face parte din cadrul Universităților Europene, contribuind astfel la consolidarea Spațiului european al educației. Îmi doresc ca aceste universități să constituie un exemplu de bună practică pentru tot mediul academic din România. Vom continua să susținem cu resurse financiare universitățile, pentru a-și îndeplini obiectivele propuse în cadrul rețelelor europene din care fac parte”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației.
Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin se declară onorat de această decizie, apreciind că aceasta vine să confirme odată în plus activitatea educațională a școlii superioare de învățământ din Valea Jiului și prestigiul de care aceasta se bucură, alături de alte 9 universități din România în spațiul Uniunii Europene. În plus, rectorul Universității din Petroșani consideră că această decizie a Comisiei Europene vine și ca un argument în plus pentru cei care se analizează, în aceste zile, oportunitatea înscrierii la specializările de licență și master ale Universității din Petroșani.
Universitățile europene sunt alianțe transnaționale ale unor instituții de învățământ superior din UE, care se aliază în beneficiul studenților, al profesorilor și al societății în ansamblul ei. Alese dintr-un număr de 62 de candidaturi, 24 de universități europene au primit din partea Comisiei Europene statutul care le permite să formeze consorții academice europene. Acestea implică 165 de instituții de învățământ superior din 26 de state membre și din alte țări participante la programul Erasmus+. Ele vor adânci cooperarea dintre instituțiile, studenții și personalul lor și vor comasa resurse, cursuri, expertiză, date și infrastructură, atât fizic, cât și online. Proiectul le va ajuta să promoveze tranzițiile ecologică și digitală, favorabile incluziunii, în beneficiul studenților lor și al tuturor europenilor.
În total, un buget de până la 287 de milioane EUR este disponibil pentru cele 41 de universități europene, prin programele Erasmus+ și Orizont 2020, timp de trei ani, pentru a începe punerea în aplicare a planurilor lor și pentru a asigura accesul altor instituții de învățământ superior din întreaga UE. Finanțarea din ambele programe reprezintă un pas important în consolidarea interacțiunilor dintre Spațiul european al educației și Spațiul european de cercetare.
Comisia Europeană a propus liderilor Uniunii Europene Inițiativa privind Universitățile Europene înaintea Summitului social de la Gothenburg, în noiembrie 2017, ca parte a unei viziuni globale vizând crearea unui Spațiu european al educației până în 2025. Inițiativa a fost susținută de Consiliul European în decembrie 2017, solicitându-se crearea a cel puțin 20 de universități europene până în 2024. Conceptul de universități europene a fost creat sub îndrumarea Comisiei Europene, în strânsă cooperare cu state membre, instituții de învățământ superior și organizații studențești.