Două proiecte majore de intervenții în reabilitarea sistemului public de apă și canalizare din orașul Petrila sunt implementate în prezent de către Apa Serv, în cadrul programului de investiții realizate cu fonduri europene în vederea modernizării infrastructurii de apă și apă uzată, pe care operatorul regional al acestui important serviciu de utilitate publică în derulează la nivelul Vii Jiului.
Unul dintre acestea, vizează Reabilitarea rețelelor de apă din orașul Petrila, pe o lungime de aproximativ 10 km, respectiv reabilitarea rețelelor de canalizare pe o lungime de aproximativ 6,4 km. În plus, acest contract prevede și reabilitarea magistralei de aducțiune a apei potabile în orașul Petrila, pe o lungime de aproximativ 4,1 km. ”Toate aceste investiții se află deja în derulare, constructorul acționând în mai multe puncte de șantier de pe raza localității Petrila. Este un contract deosebit de important, pentru că la finalul acestuia, beneficiarii noștri din această localitate vor beneficia de pe urma îmbunătățirii calităţii serviciilor de apă și canalizare furnizate în conformitate cu standardele de calitate ale Uniunii Europene dar și de asigurarea continuităţii serviciului de alimentare cu apă 24 ore din 24, care după se știe, este obiectivul principal al companiei noastre”, spune ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
Lucrările aferente acestui proiect vor mai dura circa un an și jumătate, iar în tot acest timp vor exista anumite restricții în diferite zone ale orașului Petrila și localităților componente acesteia, așa cum va exista, temporat, și un disconfort generat de activitățile specifice de șantier. ”Din păcate, nu există însă o altă modalitate de a face acest tip de lucrări care să nu implice săpături sau care să nu genereze un disconfort pentru oameni. Noi îi asigurăm și pe locuitorii din zonele afectate din orașul Petrila că acest disconfort este unul temporar, dar în același timp trebuie să precizăm că odată cu înlocuirea vechilor rețele de apă și canalizare, numărul de avarii și cel al restricțiilor în furnizarea serviciilor noastre se va reduce considerabil”, spune Cristian Ionică.
Nu mai puțin de 27.889.999,00 lei fără TVA este valoarea acestui contract, banii fiind atrași în cea mai mare parte de la Uniunea Europeană, fiind parte a Contractul de finanţare pentru proiectul accesat de Apa Serv Valea Jiului pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), contract semnat în luna mai 2017 a cărui valoare totală este de 384.329.650,38 de lei, din care, valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este de 275.186.442,38 de lei.
În opinia directorului general al Apa Serv Valea Jiului și mai important este faptul că, tot în cadrul acestui contract major pe care îl derulează în prezent operatorul regional de apă și canalizare, un alt contract demarat recent pe raza orașului Petrila, are ca obiectiv reabilitarea stației de tratare a apei de la Taia. ”Aceasta este a doua stație de tratare a apei de pe raza orașului Petrila, după cea de la Jieț, unde facem investiții care vor garanta funcționarea stației chiar și la condiții de turbiditate foarte mare. Ați observat desigur că, în prezent, la fiecare ploaie mai serioasă din zona de Est a Văii Jiului, în zona Munților Șureanu, anunțăm că am fost nevoiți să întrerupem funcționarea uzinei de apă de la Taia. Acest lucru nu îl facem dintr-un moft al nostru, ci pur și simplu pentru că această stație de tratare nu are capacitatea de a face față la o turbiditate a apei de valori crescute, fapt care ne pune în imposibilitatea de a garanta furnizarea unei ape potabile la parametri de calitate obligatorii și atunci trebuie să luăm, deseori, decizia de oprire a acestei stații”, explică ing. Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
Acesta apreciază că după finalizarea contractului de investiții în modernizarea acestei uzine de apă, aflat acum în plin proces de execuție pentru următoarele circa 36 de luni, această situație se va schimba radical. Directorul general al companiei de apă din Valea Jiului arată că modernizarea acestui obiectiv a constituit una din principalele teme abordate de echipa care a realizat proiectul privind ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 – 2020” prin POIM. Din fericire, Apa Serv a reușit să atragă pe acest proiect 18.535.440 lei fără TVA pentru acest obiectiv. Contractul de lucrări, demarat recent, vizează lucrări de reabilitare a stației de tratare Taia, în vederea îmbunătățirii calității serviciilor de apă furnizate populației, în conformitate cu standardele de calitate ale Uniunii Europene. Lucrările preconizare aici, inlcud: proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare pentru Stația de tratare Taia, având o capacitate de 150l/s; realizarea de documentații pentru obținere avize și autorizații, DTAC; construirea de structuri noi tehnice; execuția de noi instalații mecanice și electrice, inclusiv furnizare și montare echipamente aferente; instruirea personalului de exploatare și întreținere; testarea și punerea în funcțiune a noii stații de tratare.
”Este un moment pe care-l așteptăm cu maxim interes și noi, cei de la Apa Serv pentru că, pe o parte, avem deja demonstrația clară a ceea ce înseamnă modernizarea unor stații de tratare a apei, cele de la Jieț și Valea de Pești fiind dovada evidentă a eficienței acestor investiții, iar pe de altă parte pentru că, în prezent, trăim emoții intense la fiecare ploaie zdravănă că vom fi puțin în situația de a opri alimentarea cu apă în orașul Petrila, fapt care ne nemulțumește și pe noi, dar mai ales pe abonații noștri”, arată Cristian Ionică.
Acesta apreciază că, din păcate, chiar și în condițiile punerii în funcțiune a stației de tratare de pe Taia după modernizarea acesteia, aceasta va trebui să treacă prin teste de rezistență majore, din pricina exploatărilor forestiere care au loc în această zonă, pentru că experiența ultimilor ani a dovedit deja de atâtea ori că exploatările neconforme au pus și pun în pericol captarea de apă și uzina de apă de pe Taia. ”De multe ori, aluviunile de după ploaie, aduc pe Taia nu doar o turbiditate mult crescută, ci și mult firezar, crengi, uneori bușteni sau chiar copaci întregi, care colmatează stația de captare și pun la grea încercare activitatea colegilor noștri în înlăturarea acestor probleme. Sigur că noi nu spunem că această activitate economică trebuie să înceteze, dar de fiecare dată am atras atenția celor care lucrează la exploatările forestiere din amonte de uzina de apă de la Taia să lucreze cu mai multă atenție și responsabilitate și să aibă în vedere faptul că apa trebuie protejată pentru că aceasta este una din principalele surse ale noastre pentru alimentarea cu apă potabilă a unui oraș întreg”, avertizează Cristian Ionică, directorul companiei de apă din Valea Jiului.