Experții firmei de consultanță PriceWaterhouseCoopers, angajați de Uniunea Europeană în vederea întocmirii Strategiei de dezvoltare a Văii Jiului, document care va sta la baza finanțării din fonduri europene destinate exclusiv proiectelor de dezvoltare ale fostelor zone miniere, în cadrul Programului ”Just Trasition Fund” s-au întâlnit joi, 16 iulie 2020, la Uricani, cu reprezentanți ai administrației locale, ai mediului academic, ai mediului de afaceri și ai unor ONG-uri reprezentative din localitate, în cadrul unei sesiuni informale de prezentare a obiectivelor strategiei, dar și de conturare a soluțiilor de dezvoltare locală propuse de autoritățile locale, de oamenii de afaceri locali și ceilalți actori implicați în realizarea Strategiei.
Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, este convins că, dacă acest document va fi elaborat conform cu nevoile reale ale comunității locale, corelate cu nevoia de creștere a locurilor de muncă, de sprijinire reală a mediului de afaceri autohton, a tinerilor și cu susținerea statutului de oraș turistic, atunci orașul Uricani și întreaga Vale a Jiului vor avea o șansă mare la dezvoltare în anii următori. ”Este pentru prima oară când problemele Văii Jiului sunt tratate cu interes, cu aplecare spre nevoile reale ale oamenilor din această zonă și spre soluțiile pe care le propune comunitatea locală. Mai mult, este pentru prima oară când Uniunea Europeană pune la dispoziția regiunilor afectate de restructurarea sectorului minier peste 4,5 milioane de euro, iar Valea Jiului are avantajul de a fi prima regiune în care deja se lucrează la elaborarea unei strategii de atragere a acestor fonduri și poate deveni o regiune-pilot de mare succes”, consideră primarul Dănuț Buhăescu.
Pentru experții cunoscutei companii de consultanță PWC, atât modul în care sunt implementate în prezent proiectele de dezvoltare locală ale Primăriei Uricani, cât și observațiile făcute de numărul mare de reprezentanți ai mediului de afaceri locali prezenți la această sesiune de informare, dar mai ales proiectele de dezvoltare deja întocmite de autoritățile locale și prezentate de primarul orașului Uricani sunt tot atâtea uluitoare motive de satisfacție și de încredere în succesul demersului lor privind întocmirea celei mai adecvate și complete strategii de dezvoltare a regiunii. În plus, experții PWC prezenți la această întâlnire s-au declarat fascinați de frumusețea zonei turistice din Uricani și de-a dreptul uluiți de acuratețea și viziunea de dezvoltare locală a echipei conduse de primarul Dănuț Buhăescu.
Din discuțiile purtate cu experții europeni, a reieșit cât se poate de clar faptul că viitoarea Strategie de dezvoltare trebuie să cuprindă o serie de măsuri legislative și, mai ales, economice de sprijin a investitorilor autohtoni, a producătorilor locali, a dezvoltatorilor în domeniul turismului, dar și măsuri de creștere a rolului educației și a sistemului de învățământ de toate nivelurile, astfel încât orașul Uricani să poată deveni un oraș stațiune turistică pe măsura potențialul său imens în acest domeniu, dar și un oraș în care tinerii să aibă un viitor sigur, un loc de muncă și un standard de viață ridicat.
Investitorii locali sunt pregătiți, la rândul lor, asemeni administrației locale, pentru a acționa în această direcție, iar opinia unanimă este aceea că principalul motor de dezvoltare al orașului Uricani îl reprezintă finalizarea lucrărilor de construcție la DN 66 A Uricani-Băile Herculane. ”Odată cu deschiderea acestui drum, în orașul Uricani am putea avea rapid cel puțin 2000 de locuri de muncă numai în domeniul turismului. Să nu uităm că orașul Uricani este la un pas de a fi declarat localitate stațiune turistică, să nu uităm că orașul Uricani reprezintă poarta de intrare în Parcul Național Retezat, să nu uităm că orașul Uricani este o vatră de tradiții și folclor unică în țară. Dincolo de aceste argumente, noi ne-am pregătit și cu alte proiecte care au în vedere creșterea potențialului de dezvoltare turistică al orașului Uricani. Unul dintre ele este construirea unui ”Aqua Parc” modern, la cele mai înalte standarde în domeniu, care să funcționeze tot timpul anului. Avem deja toată documentația pentru acest parc acvatic, finalizată. Nu ne trebuie decât finanțarea, iar prin programul european destinat zonelor miniere în tranziție avem șanse mari de a obține bani pentru acest proiect. Avem însă și alte proiecte deja gata scrise, a căror valoare este de peste 20 de milioane de euro, pentru că eu cred în șansa dezvoltării orașului Uricani cu bani europeni și acționez ca atare”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
În plus, acesta spune că investițiile publice pentru care Primăria Uricani așteaptă sprijinul statului român și al Uniunii Europene, trebuie să aibă în vedere nu doar atragerea turiștilor ci, înainte de toate, creșterea standardelor de viață ale locuitorilor. ”Trebuie să le arătăm locuitorilor de aici și, mai ales, tinerilor, că au toate motivele să rămână în orașul Uricani. Cu acest scop, am investit și investim în continuare în modernizarea sistemului de învățământ, de la grădinițe, școli gimnaziale și liceu și ne bucurăm că avem alături de noi și Universitatea din Petroșani, care vrea să dezvolte activitatea în campusul pe care-l deține la Câmpu lui Neag. Cu acest scop, am făcut și facem demersuri pentru modernizarea infrastructurii, pentru reabilitarea blocurilor, pentru înfrumusețarea continuă a orașului Uricani. Tot în acest sens, avem un proiect major, prin care intenționăm construirea unui nou cartier rezidențial de locuințe în orașul Uricani, dar și alte și alte proiecte pentru tinerii noștri, pentru cetățenii de azi și de mâine ai acestui oraș”, a mai spus primarul Dănuț Buhăescu.
Despre toate intențiile autorităților locale de la Uricani, pe care edilii și le doresc regăsite în viitoarea ”Strategie de dezvoltare locală” vom reveni însă pe larg într-un articol viitor. Deocamdată, mai consemnăm doar faptul că sesiunea de lucru de la Uricani a experților PWC cu comunitatea locală a fost una apreciată la unison drept cea mai bine organizată și cu cele mai multe obiective și soluții punctate astfel încât acestea să ajungă în atenția decidenților și finanțatorilor.