Veniturile ”nesimțite” ale șefilor de la Complexul Energetic Hunedoara , în comparație cu cele ale majorității salariaților acestei companii, dar mai ales faptul că Ministerul Economiei ascunde nivelul plăților pentru salariile directorului general și administratorului special al CEH, l-au determinat pe senatorul Cristian Resmeriță să ia atitudine. Acesta a declarat că-i va face o plângere penală ministrului Economiei, Virgil Popescu, pentru răspunsul acestuia ”în doi peri” la interpelările parlamentare pe care i le-a adresat.
După ce a aflat că, în timp ce toți ceilalți angajați ai CEH, de la mineri la ingineri și personal auxiliar, au fost ținuți în șomaj tehnic în perioada declarării stării de urgență, fapt care s-a repercutat nu doar asupra veniturilor acestora, mult diminuate, ci și asupra drepturilor la pensie (prin pierderea a două luni de stagiu de cotizare), cei din conducerea CEH şi-au încasat fără nici un fel de problemă, indemnizaţiile chiar și în condițiile unor contraperformanțe economice fără precedent în istoria acestei companii, senatorul Resmeriță spune că ascunderea acestui adevăr de către ministrul de resort constituie o faptă penală. ”Toată această perioadă de urgență sanitară a fost una complicată şi pentru CEH, cu probleme pentru toți angajații, mai puțin pentru cei din echipa de management. Am cerut lămuriri în acest sens ministrului Economiei. Ministrul evită însă să dea un răspuns clar la întrebările mele cu privire la veniturile șefilor de la CEH, și asta pentru că știe că în lunile martie şi aprilie, angajații care au lucrat la exploatările miniere și la cele două termocentrale au avut venituri dezastruoase, după ce au fost şi în şomaj tehnic timp de 5. Pentru faptul că mi-a dat un astfel de răspuns fără răspuns, vă anunţ public şi l-am anunţat şi pe dânsul, că-i fac o plângere penală pentru că ascunde adevărul”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
În opinia acestuia, informațiile pe care le deține confirmă faptul că gestul ministrului Economiei de a refuza să facă publice veniturile directorului general și administratorului special al CEH vine ca urmare a faptului că, cel puțin în ceea ce privește venitul directorului general, acesta a fost și în martie și aprilie 2020 tot de 25.000 de lei, la fel ca și în ianuarie și la fel ca și în luna trecută. Senatorul social-democrat de Valea Jiului apreciază că nu este normal ca, în timp ce minerii lucrează pe salarii de mizerie, în condiţii precare de muncă, directorul general să încaseze 25.000 de lei, administratorul special, 10.000 de euro şi administratorul judiciar 30.000 euro, plus TVA.
”Nu este normal ca un ministru să dea un răspuns ”la mișto” unei interpelări parlamentare adresate de un senator al României. Domnul ministru îmi răspunde însă foarte ”la mişto” cum că nu deţine informaţii din care să reiasă că directorul general Samuel Dioane a fost sau nu a fost în şomaj tehnic în perioada martie – aprilie 2020. Eu vă spun sigur că acesta nu a fost în şomaj tehnic, și o știe și domnul ministru însă mai mult ca sigur, ruşinat de nemernicia lui, a dat răspunsul acesta, așa la mişto. Eu vreau însă să îi întreb pe cei 4000 de mineri care lucrează la CEH şi care au fost în şomaj tehnic, în martie şi aprilie, timp de 5 zile şi şi-au pierdut şi luna aceea de la vechime, dar au pierdut şi nişte bănuţi, cum se simt ei ? Dacă nu se simt cumva trădați de niște șefi care sunt alături de ei doar la bine, iar când e mai greu, nu se ating și de propriile buzunare ? La mină sunt acum salarii în valoare de circa 3000 de lei/lună, pentru majoritatea din cei 4000 de angajaţi și mie mi se pare cam mare diferenţa dintre ceea ce încasează oamenii care muncesc şi ceea ce încasează șefii lor care duc complexul, pe sume de mii și chiar zeci de mii de euro”, a mai arătat senatorul Cristian Resmeriță.
Mai mult, acesta este de părere că situația este cu atât mai strigătoare la cer cu cât CEH găsesște fără probleme peste 50.000 de euro în fiecare lună pentru a-i plăti pe directorul general, administratorul special și administratorul judiciar, în timp ce se plânge că nu sunt bani pentru plata salariilor angajaților, iar minerii au ajuns chiar în situația de a acționa firma la care sunt angajați în instanță pentru a-și cere drepturile care li se cuvin. Cristian Resmeriță a socotit că dacă timp de numai 4 luni, cei 3 administratori de la CEH, nu şi-ar încasa indemnizaţiile uriașe, cu acești bani ar putea fi achitat toate drepturile restante cuvenite minerilor.