Încurajat de succesul pe care l-au avut în ultimii ani în utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltare, primarul orașului Uricani și echipa sa de experți în scrierea de proiecte de dezvoltare locală din cadrul Primăriei orașului Uricani au completat ”Strategia de dezvoltare a orașului Uricani”, cu câteva pe cât de curajoase, pe atât de realiste obiective care pot conduce la renașterea economică și socială a acestui oraș de munte care-și propune să devină nu doar o poartă de intrare în Parcul Național Retezat, ci el însuși o destinație de vacanță și un oraș în care oamenii să-și dorească să trăiască.
Sprijinirea regenerării economice, încurajarea mediului de afaceri local, exploatarea uriașului potențial turistic al localității, sunt doar câteva repere-cheie din strategia prin care primarul Dănuț Buhăescu crede că Uricaniul se poate dezvolta în următorii ani. ”Cel mai important de reținut este că majoritatea proiectelor pe care le-am realizat deja și a celor pe care le avem în vedere, vizează tinerii și încurajarea revenirii în țară a diasporei, având în vedere, perspectiva tot mai serioasă a creării foarte multor locuri de muncă sigure. Desigur, cât de repede se vor mișca lucrurile nu depinde atât de mult de noi ci contează foarte mult de cât timp va trece până când proiectele noastre de dezvoltare locală vor fi fi aprobate. Pentru că mai întâi, Comisia Europeană trebuie să dea startul pentru depunerea proiectelor, apoi este vorba despre proceduri clar stabilite privind, etapele de depunere, de aprobare, de licitație și implementare. Oricum, cu experiența dobândită în proiectele pe care deja le-am implementat în orașul nostru și a celor aflate acum în execuție, eu mă declar optimist și cred că până la finalul următorului exercițiu financiar european, ne vom putea bucura în orașul Uricani de finalizarea unora din proiectele pe care le avem în vedere și care cred că pot schimba radical în viața cetățenilor din orașul nostru și care pot transforma, cu adevărat, Uricaniul într-un oraș destinație turistică”, declară primarul Dănuț Buhăescu.
În ceea ce privește dezvoltarea turismului, dincolo de valorificarea arealului geografic deosebit de generos al Uricaniului, primarul Buhăescu este de părere că deschiderea căii rutiere spre Băile Herculane va genera o adevărată explozie a numărului de turiști care vor ajunge în zona Uricaniului și, implicit, o creștere semnificativă a capacităților de cazare, cu pensiuni, moteluri, hoteluri și restaurante care vor asigura cel puțin 2000 de noi locuri de muncă sigure. În plus, un ambițios proiect al administrației locale de la Uricani ar putea aduce și mai mult interes pentru acest oraș. ”Avem deja elaborată documentația pentru un proiect care vizează construirea unui parc acvatic de mari dimensiuni, cu piscine, jacuzzi, saune, masaj, săli de sport etc. pe care vrem să-l realizăn, cu fonduri europene, în vecinătatea lacului de la Câmpu lui Neag. Acesta va fi parte a unui complex turistic de agrement, sport și aventură capabil să genereze dezvoltarea turistică a orașului nostru tot timpul anului”, explică primarul Dănuț Buhăescu.
În paralel, administrația uricăneană are în vedere continuarea programelor de modernizare și regenerare urbană, prin creșterea atractivității spațiilor publice și îmbunătățirea gradului de confort. Unul dintre proiectele primarului Dănuț Buhăescu în această direcție vizează construirea de la temelie a unui nou cartier rezidențial. ”Ideea cartierului rezidențial Europa, pe care intenționăm să-l construim cu fonduri europene, a pornit de la faptul că și în prezent numărul de cereri de locuințe în orașul Uricani este de aproape 600. Noul cartier Europa este proiectat cu o capacitate de 160 de apartamente, moderne, cu toate dotările aferente, având un sistem integrat de gestionare a consumurilor energetice din surse regenerabile (parc fotovoltaic), dar și spații urbane și de petrecere a timpului liber aferente: parcări, parcuri, locuri de joacă, magazine etc.”, explică primarul Dănuț Buhăescu.
Iar acestea sunt doar câteva din ideile de viitor ale edilului din Uricani pentru următorul său mandat de primar. “În tot ceea ce ne propunem, mă bazez în continuare pe sprijinul și implicarea cetățenilor orașului, sprijin pe care l-am simțit din plin și până acum, fapt ce a condus la dezvoltarea unor idei prin care am atras cei mai mulți bani pe proiecte, pe cap de locuitor, dintre toate localitățile din Valea Jiului. Este o dovadă că împreună, prin fapte, putem asigura un viitor prosper, pentru viitorul comunități noastre, în care tineretul ocupă locul central în proiectele noastre”, a mai declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Valoarea totală a proiectelor pe care administrația locală de la Uricani le are deja pregătite pentru a fi depuse de diverse axe de finanțare europeană care vor fi disponibile în noul exercițiu financiar 2021-2027 este de peste 20 de milioane de euro. Iar echipa de specialitate de la Primăria orașului Uricani este pregătită și pentru scrierea altor proiecte care pot conduce la dezvoltarea continuă a orașului și creșterea calității vieții pentru membri comunității locale din acest oraș.
Prezentate și experților europeni de la compania de consultanță PricewaterhouseCooper, care urmează să elaboreze Strategia de dezvoltare a Văii Jiului, proiectele care prezintă viziunea de dezvoltare a autorităților locale din orașul Uricani, au fost apreciate de aceștia ca fiind uluitoare dar, în același timp, realiste și cu șanse foarte mari de a beneficia de finanțare din partea Uniunii Europene.