Problemele semnalate de cetățenii din Petroșani în ultimele luni, vizavi de restricțiile impuse de compania de apă și de disconfortul creat de implementarea investițiilor în modernizarea rețelelor de apă și canalizare, probleme asupra cărora a atras atenția inclusiv primarul municipiului Petroșani, sunt acum la un pas să se încheie. Pentru că într-o recentă conferință de presă, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a solicitat explicații reprezentanților Apa Serv Valea Jiului în legătură cu programul de restricții și cu unele aspecte referitoare la calitatea apei potabile la reluarea furnizării acesteia după restricții, conducerea Apa Serv Valea Jiului a venit, într-o altă conferință de presă, cu precizările necesare.
Directorul general al companiei de apă de la Petroșani, Cristian Ionică a arătat că ambele contracte de reabilitare/modernizare a rețelelor de apă și canalizare din municipiul Petroșani se apropie de finalizarea lucrărilor, în prezent fiind necesară cuplarea rețelelor reabilitate la rețelele existente, astfel încât întregul sistemul de alimentare cu apă, respectiv cel de canalizare, să fie pe deplin funcționale. ”Aceste cuplări de rețea nu se pot face, din punct de vedere tehnic, decât cu întreruperea temporară a serviciului de furnizare a apei, ceea ce implică evident aplicarea de restricții în furnizarea alimentării cu apă. Știm că acest lucru provoacă un disconfort pentru cetățeni, cărora le cerem scuze și îi asigurăm că împreună cu constructorul depunem eforturi pentru limitarea în timp a întreruperilor. Vreau să informez însă că am căutat și am găsit, împreună constructorul, soluții pentru ca acolo unde facem aceste restricții, să realizăm două sau mai multe cuplări de rețea. Așa am reușit ca, pentru cele peste 50 de cuplări necesare la proiectele de la Petroșani, să facem doar 18 restricții majore. De fiecare dată am anunțat pe toate căile posibile (prin dispecerat, prin situl web, pe pagina de facebook, prin mass-media, prin SMS-uri sau chiar prin afișe puse la blocurile afectate) aceste restricții și am pus la dispoziția locuitorilor din zonele afectate de restricții, cu titlu gratuit, o cisternă cu apă încurajând cetățenii să o folosească”, a explicat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
Acesta mai arată că, în general, locuitorii înțeleg că această situație este una temporară și că, la urma-urmei, scopul acestor investiții realizate de Apa Serv Valea Jiului nu este unul de a creea probleme utilizatorilor și cetățenilor, ci acela au drept scop tocmai îmbunătățirea calității serviciilor și reducerea pe viitor a numărului de restricții. ”Noi am rugat cetățenii ca orice problemă care apare la reluarea serviciului de alimentare cu apă, după realizarea acestor cuplări de rețea, să ne fie semnalate, pentru a putea remedia imediat orice deficiență. Am înțeles că au fost semnalate probleme privind calitatea apei potabile, însă la dispecerat noi am primit doar două sesizări de acest fel, unde am trimis imediat laborantele pentru prelevarea unor noi probe pentru analize de laborator, care au confirmat că nu există probleme de calitate a apei la beneficiari”, arată Cristian Ionică.
Directorul Departamentului Exploatare al ASVJ, Monica Tarcea arată, la rândul său că, în condițiile în care compania de apă din Valea Jiului nu ar fi reușit să acceseze fonduri și să implementeze proiecte europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, problemele în furnizarea acestui serviciu ar fi fost unele mult mai mari. ”Suntem primul operator din România care a finalizat programul de extindere a rețelor pe POS Mediu și primul care a accesat bani pentru modernizarea de rețele de apă și canalizare pe POIM. Când a apărut programul POS Mediu, finanțatorul a venit cu niște condiții: vă dăm bani ca să atingeți gradul de conformare, adică gradul de acoperire cu servicii de apă și canalizare, lucru pe care noi l-am realizat din decembrie , 2015, comparativ cu alte companii din România care încă nu au gradul de acoperire realizat nici astăzi. pe noul program de investiții europene, POIM, încă se dau bani pentru extinderi de rețele și nouă ne-a fost foarte greu să obținem acești bani pentru reabilitări de rețele existente care, în opinia celor de la EU, ar trebui realizate din fonduri proprii. Cu un memoriu justificativ, cu studii bine documentate și cu un masterplan complet, noi am reușit să convingem finanțatorul european să ne accepte ca din banii pe POIM să putem realiza modernizarea de rețele”, explică Monica Tarcea.
Astfel, la Petroșani, au fost aprobați circa 32 de milioane de lei pentru cele două contracte de investiții derulate de Apa Serv. Banii ajung însă doar pentru circa 18 km de conducte dintr-un total de peste 200 de km de rețele, câte sunt funcționale la Petroșani. Pentru schimbarea în totalitate a acestora, bugetul estimativ depășește 200 de milioane de euro. În aceste condiții, nu a fost o misiune ușoară nici desemnarea zonelor în care să fie realizate primele investiții de acest fel. ”Când am ales acești 17 kilometri am pornit de la numărul de avarii, numărul de sesizări ale problemelor de rețea primite la dispecerat și, împreună cu reprezentații Primăriei, am identificat zonele cele mai vulnerabile, care s-au dovedit a fi cartierele cele mai vechi din Petroșani: cartierul Dimitrov, cartierul Aeroport (cu străzile Independenței, Oituz, Unirii și o parte din Aviatorilor), în care rețelele au o vechime poate mai mult de 50 de ani. Am decis, împreună cu autoritățile locale, că aici trebuie să facem primele investiții și asta am și făcut. Sigur că aceste investiții au presupus săpături, gropi, noroi, restricții, avarii ș.a.m.d. Dar, toate aceste probleme devin de pe acum istorie și, după cum se poate vedea, în multe din zonele în care am lucrat, toate aceste probleme au început să dispară, a răsărit și iarba, au fost asfaltate străzile și trotuarele și, în plus, nu vor mai fi probleme majore cu serviciile de apă și canalizare”, spune directorul ASVJ, Cristian Ionică.
Sigur că, în celelalte zone, în care rețelele de alimentare cu apă potabilă și canalizare, rămân tot cele vechi, vor mai apărea încă probleme. Pentru ca și în aceste zone apa și canalizarea să devină servicii de utilitate publică de nivel european, nu doar la Petroșani ci și în celelalte localități ale Văii Jiului, specialiștii din cadrul Apa Serv Valea Jiului lucrează deja la pregătirea documentațiilor pentru alte axe de finanțare europeană care vor apărea în viitor, conștienți că aceste fonduri sunt singurele prin care modernizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă și canalizare pot trece de la stadiul de vis, la cel de punere în aplicare. Și fac acest lucru chiar dacă, deși în România sunt apreciați drept campioni în domeniu, acasă, parcă de prea multe ori culeg nemeritate apostrofări din partea celor care au datoria să-i susțină.