În întâmpinarea zilei de 6 august, moment cu semnificații deosebite în istoria mineritului din Valea Jiului și a mișcărilor muncitorești din secolul XX, autoritățile locale de la Lupeni au reușit să ducă la bun sfârșit proiectul de reabilitare și modernizare a zonei în care este amplasat ansamblul monumental ”Lupeni 29”, realizat de marele sculptor român Ion Irimescu, ca omagiu aduc eroilor mineri care au căzut răpuși de gloanțele Puterii politice din 1929, într-una din cele mai mari revolte muncitorești ale minerilor din toate timpurile.
În opinia primarului Lucian Resmeriță, Ansamblul monumental ridicat în municipiul Lupeni de sculptorul Ion Irimescu în 1968 reprezintă un adevărat Memorial dedicat nu doar eroilor mineri din fatidicul an 1929, ci și tuturor minerilor de la Lupeni și din toată Valea Jiului care, de aproape două secole, au clădit, de multe ori cu prețul vieții, identitatea acestei regiuni și localitățile care o compun. ”Monumentul maestrului Ion Irimescu este cel mai impunător și cel mai semnificativ simbol pentru tot ceea ce a însemnat în istoria Văii Jiului și tot ceea ce înseamnă pentru noi, cu adevărat, minerii și mineritul. Poate că activitățile economice din industria minieră se află astăzi la un moment de apus, însă pentru noi, cei care trăim în orașele și municipiile care s-au clădit din truda acestor bravi oameni, minerii și mineritul rămân repere esențiale ale identității noastre și, de aceea, omagiul pe care-l aducem acestora este unul cuvenit și necesar”, spune primarul Lucian Resmeriță.
Din aceste motive, dublate și de faptul că, odată cu creșterea interesului turiștilor pentru municipiul Lupeni, era necesar ca acest important punct de reper din municipiul Lupeni să fie pus în valoare așa cum trebuie, autoritățile locale de la Lupeni, la inițiativa primarului Lucian Resmeriță au demarat un amplu program de reabilitare a întregului areal din jurul Ansamblului memorial ”Lupeni 29”. Lucrările se află acum cu un pas înainte de finalizare, urmând ca piațeta să fie re-inaugurată cu ocazia manifestărilor din acest dedicate Zilei Minerului din 6 august. În cadrul acestui proiect au fost modernizate vechile pavaje din jurul monumentului, pe zona verde s-a înlocuit gazonul de iarbă, s-au configurat noi alei de acces, s-au făcut unele recondiționări la soclul monumentului și acestuia i-a fost redată strălucirea inițială. În plus, întreaga zonă este de pe acum pusă în valoare și pe timpul nopții, datorită noului sistem de iluminat realizat aici, unul modern, de ultimă generație.
”Pentru municipiul Lupeni și pentru istoria Văii Jiului, ziua de 6 august este o zi importantă, cu semnificații care definesc bărbăția acestor oameni oameni bravi care au fost minerii noștri. De această zi se leagă evenimente consemnate în istoria României, precum sunt grevele din 1929 sau din 1977. Avem datoria de a nu uita acele momente și de a-i omagia pe cei care, cu demnitate și curaj, le-au trăit atunci, așa cum avem obligația morală de a-i omagia pe toți minerii care au căzut pe ”frontul cărbunelui”, în tristele explozii și accidente de muncă dar și să le acordăm respectul cuvenit celor care, pensionari sau încă activi fiind, reprezintă cu cinste, în comunitatea prezentă a municipiului Lupeni, breasla minerilor. Tuturor acestora le este dedicat acest memorial pe care am reușit să-l repunem în valoare în inima orașului nostru”, a mai declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.