Eroii din adâncuri au fost omagiați la Vulcan și în acest an în care se împlinesc 19 ani de la tragedia care a îndurerat întreaga comunitate, după accidentul de muncă din ziua de 6 august 2001 în care 14 mineri de la Exploatarea Minieră Vulcan aveau să-și găsească sfârșitul, alți 4 fiind grav răniți în explozia de metan. Tragedia a lăsat în urmă nu mai puțin de 21 de copii orfani şi 14 văduve, dar și o întreagă comunitate înmărmurită de cele întâmplate.
Evenimentul a fost comemorat și la troița din curtea EM Vulcan, unde minerii de la această exploatare au rostit o rugăciune în memoria ortacilor lor și unde reprezentați ai autorităților publice dar și alți oameni cu respect față de comunitatea minieră au depus coroane de flori. Prezent la eveniment, viceprimarul municipiului Vulcan, Pompiliu Barbu s-a declarat emoționat și de faptul că a revenit în curtea minei Vulcan, care i-a fost și lui timp de câteva decenii, o a doua casă, o a doua familie, un loc în care, așa cum recunoaște deschis, a învățat cele mai dificile lecții de viață dar totodată și cele mai frumoase. ”Cea mai importantă lecție a fost aceea de a intra în galerie cu o scurtă rugăciune ( poate uneori rostită doar în minte) și la ieșirea din galerie cu un cuvânt de recunoștință, pentru că pot vedea din nou lumina zilei. Comemorarea ortacilor noștri la troiță pentru mine și colegii mei are în fiecare an același sens: de amintire și de respect pentru toți cei pe care i-am cunoscut și care nu mai sunt printre noi. Au fost colegii noștri, prietenii noștri, poate chiar membrii de familie ai unora dintre noi. Sunt locuri goale imense pe care acești oameni de ispravă le-au lăsat în inimile noastre. Mulțumesc tuturor ortacilor mei, care nu mai sunt printre noi, dar și celor ce se bucură astăzi de viața liniștită de pensionar. În calitatea de Viceprimar al municipiului Vulcan, pe care o dețin vremelnic, transmit tuturor minerilor din Vulcan sănătate și putere de muncă. Să vă ajute Dumnezeu în tot ceea ce faceți! Fiți mândri că faceți parte din marea familie a minerilor, care a rezistat tuturor vremurilor, prin Credință, Solidaritate, Curaj, Profesionalism și Asumare”, a declarat Pompiliu Barbu, viceprimarul municipiului Vulcan.
Amintirea acestui moment face de 19 ani încoace ca sărbătoarea Zilei Minerului să fie una cu semnificații triste și dureroase pentru vulcăneni. În memoria celor care și-au pierdut atunci viața, dar și în amintirea tuturor minerilor care au căzut pe altarul cărbunelui în subteranele de la Mina Vulcan și Mina Paroșeni, dar și peste tot în Valea Jiului, astăzi, de Ziua Minerului, în fața monumentului ridicat în cinstea lor de artistul plastic Teodosie Cuciuc, în centrul municipiului Vulcan a avut loc o slujbă de comemorare, evenimentul fiind dublat de ceremoniile de depunere de coroane de flori. Aici s-au adunat, ca în fiecare an, toți cei care au dorit să-și aducă prinosul lor de recunoștință jertfei minerilor de la Vulcan și din întreaga Vale a Jiului. Evenimentul, organizat în mod tradițional de Primărie și Consiliul Local cu ocazia Zilei Minerului, a readus în perimetrul Statuii Minerului numeroși vulcăneni, reprezentanți ai unor instituții și autorități locale și zonale, precum și pe cei ai partidelor politice. În memoria minerilor care au pierit în galeriile minelor, părintele Braicău a oficiat o slujbă religioasă.
Au fost depuse coroane de flori din partea: CEH, Mina Vulcan, Sindicatul minei Vulcan, APASERV Valea Jiului, Poliția Municipală, Poliția Locală, Jandarmeria, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Cultul Eroilor Regina Maria, Primăria și Consiliul Local, reprezentanții partidelor politice.
Chiar dacă din motive absolut obiective, primarul municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile, nu a putut fi prezent la evenimentul oficial de astăzi, acesta a ținut să transmită celor prezenți un mesaj, căruia viceprimarul Pompiliu Barbu i-a dat citire: ”În mod ideal, toți aceia care simțim că suntem datori să-i omagiem pe minerii care și-au pierdut viața pentru Aurul Negru, dorim să fim prezenți la locurile sacre ale memoriei acestora, cu ocazia Zilei Minerului. Dar… uneori Viața ne demonstrează că putem fi prezenți cu gândul și inima de oriunde ne-am afla și că făcând cu sinceritate aceasta, toți ortacii noștri care s-au ridicat la Ceruri sunt mulțumiți să ne vadă că nu i-am uitat și că le respectăm memoria, sacrificiul, forța de acțiune și Spiritul Veșnic Viu. Spirit pe care nimic, niciodată, nu îl poate învinge, nu îl poate trece în uitare, nu îl poate scoate din cartea de istorie a Văii Jiului. Această zi sfântă în care Mântuitorului nostru Iisus Hristos i-au fost arătate mari taine Dumnezeiești, în ceea ce cunoaștem că este Ziua Schimbării la Față, rămâne pentru mine, pentru noi, neschimbată.
Ca în fiecare an de când am învățat că NOROC BUN înseamnă SĂ CREZI ÎN PUTEREA LUI DUMNEZEU – sunt prezent cu gândul, cu inima de Ziua Minerului, pentru ca împreună cu voi toți să spun încă o dată:
SUNT MÂNDRU PENTRU CĂ AM CUNOSCUT VIAȚA GREA DIN SUBTERAN.
SUNT MÂNDRU PENTRU TOT CEEA CE AM FĂCUT PENTRU MINERITUL VĂII JIULUI.
SUNT MÂNDRU PENTRU CĂ FAC PARTE DIN MAREA ȘI MINUNATA FAMILIE DE MINERI.
SUNT RECUNOSCĂTOR, ORIUNDE AȘ FI, TUTUROR CELOR CE AU DAT VULCANULUI ȘI VĂII JIULUI, DEMNITATEA UNEI PROFESII INEGALABILĂ ÎN LUME: PROFESIA DE MINER.
SĂ NU ÎI UITĂM PE CEI CE AU DAT ROMÂNIEI ENERGIE, CĂLDURĂ, PROSPERITATE ECONOMICĂ.
Tuturor minerilor ce nu mai sunt, Dumnezeu să-i odihnească!
Tuturor minerilor ce sunt și vor mai fi, să le dea Dumnezeu sănătate și NOROC BUN!
Iar vouă, tuturor celor ce citiți aceste cuvinte, vă dau întâlnire, la statuia Minerului din Vulcan și la toate celelalte locuri de aducere aminte a sacrificiului lor, al Minerilor, în fiecare an de aici înainte. Cu Sănătate și Bună Pace! La Mulți Ani de Ziua Minerului!”, a transmis în mesajul său, primarul municipiului Vulcan, ing. Gheorghe Ile.