După Aninoasa, orașul Uricani este cel de-al doilea oraș al Văii Jiului în care mineritul a devenit în mod categoric, istorie, odată ce și ultimul bastion al cărbunelui din această localitate, care deținea cândva cele mai multe subunități miniere din întreaga Vale a Jiului, a fost închis și demolat.
Și poate că uricănenii s-au resemnat în fața vremurilor, însă în mod categoric nu vor putea uita niciodată că mare parte din istoria ultimului secol a acestui oraș se datorează mineritului și muncii truditorilor din adâncuri. Așa cum nu vor uita niciodată că în adâncurile minelor de la Uricani și Valea Brazi, în cariera de la Câmpu lui Neag și chiar la Preparația Uricani, nu puțini sunt cei care au plătit prețul suprem al exploatării cărbunelui, în tragediile care au îndoliat întreaga comunitate locală a Uricaniului.
În memoria acestor Eroi Martiri Mineri, primarul orașului Uricani – Dănuț Buhăescu, alături de viceprimarul Corneliu Braia și de o bună parte a consilierilor locali au ținut să fie depună coroane de flori la troița din incinta fostei Mine Uricani, dar și la monumentul ridicat în memoria ortacilor căzuți într-una dintre cele mai grave tragedii miniere din subteranul acestei mine, în cimitirul central al orașului. ”Astăzi am cinstit memoria Eroilor Martiri Mineri, convinși fiind că Eroii nu mor niciodată ! Mî înclin cu respectul cuvenit în fața eroilor mineri ai Uricaniului și ai Văii Jiului, iar astăzi, cu ocazia ZILEI MINERULUI, pe care o sărbătorim pe 6 August, le doresc tuturor minerilor și foștilor mineri precum și familiilor acestora multă sănătate şi numai bine! La mulţi ani ! NOROC BUN !”, a declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
De altfel, primarul orașului Uricani a fost prezent la toate ceremoniile care au avut loc astăzi în Valea Jiului, la Lupeni, Vulcan și Petroșani pentru a aduce omagiul său și al întregii comunități din orașul Uricani, minerilor Văii Jiului care rămân, în convingerile majorității cetățenilor din acest oraș, ortaci de nădejde ai tuturor minerilo