Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu a semnat recent, la ADR Vest Timișoara, un nou contract de finanțare pe fonduri europene, în valoare de 3 milioane de euro. Banii sunt alocați pentru modernizarea și dotarea cu echipament didactic a Școlii Gimnaziale nr 2 , precum și modernizarea sălii de sport, precum și a unor lucrări conexe.
Astfel, la clădirea Școlii gimnaziale nr. 2 Uricani, de pe strada Muncii nr. 12 (clădire în regim P+2E, în suprafață de 3.168 mp) se vor înlocui termoizolația și tâmplăria, se vor reface și consolida elementele de șarpantă, după caz, finisajele interioare și pardoselile, va fi înlocuită tâmplăria interioară, se vor recalibra instalațiile sanitare, termice și electrice, se va investi în mobilier nou și echipamente didactice, vor fi instalate un sistem de supraveghere video și o platformă elevator pentru accesul persoanelor cu dizabilități la etajele superioare.
Similar, la sala de sport va fi înlocuită termoizolația, se vor reface finisajele interioare și pardoselile, sistemul de colectare a apelor pluviale și instalațiile, se va înlocui tâmplăria, se vor moderniza grupurile sanitare, se va amplasa un sistem de ventilație și vor fi achiziționate echipamente noi, mobilier și materiale didactice sportive.
Proiectul pentru care autoritățile locale de la Uricani au obținut finanțare europeană din fonduri nerambursabile, prevede, de asemenea, reabilitarea unor tronsoane de drum pe Aleea Brazilor și amenajarea unui loc de joacă pentru copii – Parc Bloc 13, cu o suprafață de 1.695 mp. Se vor realiza sisteme de supraveghere video, de iluminat și de irigații, se vor planta arbori și arbuști, se vor construi pergole, se vor amplasa echipamente de joacă, bănci și coșuri de gunoi.
Valoarea totală a investiției este de 16.899.347,90 lei, din care 16.561.360.92 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Durata de implementare este de 42 de luni.
În opinia primarului orașului Uricani, Dănuț Buhăescu, odată cu implementarea și a acestui proiect de investiții, care vine în completarea altor investiții europene, guvernamentale sau chiar locale ce au avut în vedere întreaga rețea locală de învățământ, practic tot ceea ce înseamnă infrastructură educațională din orașul Uricani va fi pus la punct corespunzător normelor europene în materie. ”Având în vedere că în majoritatea proiectelor noastre sunt vizați copiii și tinerii, pentru mine și pentru întreaga Administrație Publică Locală, învățământul a reprezentat și reprezintă o prioritate, atât în ceea ce privește activitățile școlare, cât și cele extrașcolare. În actualul mandat, am reușit să modernizăm atât Școala cât și Grădinița de la Câmpu lui Neag, dar am modernizat și Grădinița nr. 1 Uricani. În același timp, am scris proiecte în baza cărora am câștigat importante finanțări europene. Spre exemplu, am obținut bani europeni pentru proiectul prin care vom transforma fosta popicărie/discotecă într-un modern atelier, cu toate dotările aferente, pentru practica elevilor de liceu și școală profesională în domeniul prelucrării lemnului, alimentației publice și turismului. Recent, am mai câștigat finanțarea și pentru un alt proiect pe fonduri europene, prin care vom moderniza și dota cu echipament didactic Școala generală nr. 1 și vom moderniza terenul de sport aferent acesteia, inclusiv prin construirea unei noi tribune acoperite. În completare, vin acum și investițiile pe fonduri europene de la Școala 2 și sala de sport, dar și cele pe care le facem deja la construcția Grădiniței noi din cartierul Bucura 2”, explică primarul Dănuț Buhăescu.
În plus, acesta apreciază că odată cu apariția crizei mondiale de sănătate generată de Covid-19, care a dus la apariția unui nou concept educațional, autoritățile locale de la Uricani pregătesc un proiect de digitalizare și dotare cu echipamente IT de ultimă generație a tuturor unităților de învățământ, pentru viitorul exercițiu financiar european, astfel încât elevii și profesorii din Uricani să poată face față cu succes noilor cerințe privind educația on-line. ”Toți elevii și cadrele didactice trebuie să beneficieze de astfel de echipamente, indiferent de condiția lor socială, și ne vom asigura că acest lucru se va întâmpla”, dă asigurări Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.
Un prim semn al eficienței tuturor acestor investiții, pe care autoritățile locale din orașul Uricani le derulează pentru copii și tineri, constă chiar în rezultatele obținute de absolvenții Liceului Tehnologic ”Retezat”, la sesiunea din această vară a examenului de Bacalaureat, organizată în premieră în acest liceu uricănean. Absolvenții promoției din acest an de la acest Liceul Tehnologic ”Retezat” Uricani au trecut cu succes acest examen, în proporție de 85%, fapt care situează unitatea de învățământ din Uricani pe locul 6 din cele 34 de licee din județul Hunedoara. ”Este or performanță cu care ne mândrim. Și vreau să-i felicit în mod deosebit pe elevii care ne-au adus această performanță, dar și conducerea și cadrele didactice de la liceu, precum și părinții absolvenților noștri de care suntem atât de mândri”, a mai declarat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.