Expoziția permanentă „Pașii României prin socialism și democrație” (sau ☭ Muzeul Comunismului din Hunedoara) și-a redeschis porțile, de această dată într-un nou spațiu. Expoziția reunește câteva mii de exponate din „Epoca de Aur”, dar și din anii care au urmat Revoluției din decembrie 1989, dispuse în aproximativ 200 de metri pătrați. Pentru cei tineri, expoziția este o lecție de istorie, iar pentru cei care au prins vremurile dinainte de 1990, acest loc reprezintă o întoarcere în timp.
Romică Bârsan, hunedoreanul care a colecționat, timp de un deceniu și jumătate, toate exponatele din acest „muzeu al comunismului” și care a organizat această expoziție impresionantă, spune că este important să ne cunoaștem trecutul: „Nu sunt naționalist, nu fac apologia comunismului, dar consider că este necesar să nu uităm această perioadă din istoria României”.
Expoziție permanentă ,,Pasii României prin socialism si… este amplasată pe drumul către Muzeul Castelul Corvinilor, pe strada Cloșca, în centrul vechi al municipiului Hunedoara. Sunt patru încăperi (cinci dacă punem la socoteală și holul) în care curatorul expoziției a grupat obiecte reprezentative pentru perioada comunistă pe categorii:
• o sală de clasă în care veți regăsi tabla neagră, planșe, catedră, bănci, învățătoarea și elevii, rechizite, uniforme școlare etc.;
• o încăpere destinată exclusiv uniformelor militare, care acoperă atât perioada comunistă, cât și cea de după anii 1990;
• o încăpere („sufrageria”) care găzduiește mobilier și obiecte ce se regăseau în aproape toate casele românilor, televizorul cu peștele din sticlă deasupra, o mașină de cusut fabricată în România, dar și numeroase obiecte din sfera industrială, inscripții, pancarte, avertizări vechi. Tot aici, Romică Bârsan i-a adus un omagiu lui Viorel Răceanu, primar al Hunedoarei în perioada 1960-1980, care astăzi are 95 de ani și uneori vine cu mașina – condusă chiar de el! – în vizită la expoziție;
• o încăpere în care există un mic bar, câteva rafturi din magazinul de altădată (când supermarket-ul era un vis îndepărtat), și anticamera unui dispensar medical.
Anterior, expoziția era găzduită în zona pe care hunedorenii o cunosc drept „potcoava”. A funcționat aici timp de trei ani. Salutăm mutarea ei într-o zonă care o face mult mai accesibilă pentru turiștii care sunt în drum spre (sau se întorc de la) Castelul Corvinilor.
Oriunde întorci privirea, găsești un obiect care îți trezește amintiri din vremuri apuse sau, dacă nu ai ai trăit în acele vremuri, îți incită curiozitatea. Iar dacă nu știi la ce folosea un dispozitiv sau de ce era strict interzis cântatul în local, Romică Bârsan sau omul său de încredere, maiorul în rezervă Nicolae Cristolțan, sunt acolo și de-abia așteaptă să îți povestească despre ele.
Expoziția este deschisă zilnic (de luni până sâmbătă între orele 10:30 – 18:30, iar duminica între 10:00 – 18:00). Pentru turiști, programul este flexibil, pentru programări/rezervări puteți lua legătura cu administratorul expoziției la nr. te telefon 0768-636823.
Tarifele de intrare sunt: 10 lei pentru adulți, 7 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Grupurile de peste 15 persoane beneficiază de tariful de 8 lei/persoană, iar cele de elevi, studenți și pensionari, de 5 lei/persoană.