Sportul cu balonul oval a fost, ani de-a rândul, un reper de succes și, implicit, de atracție în Valea Jiului, atât pentru suporteri cât și pentru practicanții jocului de rugby, aceștia fiind nu de puține ori modele pentru tineri care s-au alăturat cluburilor sportive Știința Petroșani și Minierul Lupeni cu dorința de a evolua în aceste echipe renumite ale rugbyului din România.
Chiar dacă a trecut prin momente dificile în ultimul deceniu, acest sport este încă unul care păstrează tradiția rugbyului din această zonă a țării, sub stindardul CS Știința Petroșani, unde antrenorul federal Adrian Costache a reușit să construiască o echipă bună, cu perspectivă. Mai mult, tot Adrian Costache este cel care a inițiat un proiect educațional menit să readucă rugbyul la notorietatea lui de odinioară. Grație acestui proiect, susținut și de către Universitatea din Petroșani (prin rectorul acesteia, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin) și de Consiliul județean Hunedoara (prin administratorul public Costel Avram, fost jucător al Științei Petroșani), începând cu anul școlar 2021-2020, în Valea Jiului va fi deschisă, în premieră, o clasă de liceu vocațional cu profil special de rugby. Aceasta va funcționa în cadrul Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” din Petroșani. Proiectul va cuprinde, de asemenea, și un Centru de Pregătire al juniorilor din Valea Jiului care va funcționa sub coordonarea CS Știința Petroșani. ”Acest proiect se adresează tuturor elevilor care vor să facă sport un pic mai mult, și aici mă refer la rugby, dar în același timp accentul este pus și pe carte, pe învățătură. Noi îl vedem ca pe un proiect social, care se adresează elevilor din Valea Jiului, ținând cont că e o zonă cu destule probleme sociale, mulți dintre părinții copiilor se află afară, la muncă, iar aceștia rămân acasă cu un părinte, în cel mai fericit caz, sau sunt crescuți de bunici. Încercăm să venim în sprijinul părinților, să ne ocupăm de educația copiilor, atât școlară, cât și sportivă”, spune Adrian Costache.
Acesta precizează că selecția tinerilor care vor face parte din această clasă specială de rugby va fi făcută la nivelul întregii Văi a Jiului, din rândul elevilor de clasa a opta care doresc acest lucru și care au abilitățile necesare. În acest scop, încă din acest an școlar, Adrian Costache va coordona o caravană de informare care va merge în toare școlile gimnaziale din regiune pentru a-i atrage pe copii către terenul de sport și către rugby.
Conducerea Liceului Tehnologic ”Dimitrie Leonida” salută această inițiativă și precizează că deja au fost demarate procedurile pentru acreditarea unei clase vocaționale cu profil sportiv la acest liceu. ”Având în vedere că zona noastră a fost una cu tradiție în rugby, cu rezultate bune la nivel de seniori, ne-am gândit să revigorăm acest sport, să dăm o mână de ajutor pentru a-l sprijini să revină la ceea ce era. Am făcut solicitare la ARACIP pentru autorizare pe învățământ vocațional pentru liceu sportiv, pe calificări sport care se pretează pe zona nostră rugby, fotbal, baschet, schi, sanie, lupte. Am avut vizita de evaluare, totul a fost bine, așteptăm hotărârea Consiliului ARACIP. Ne dorim ca la aceste clase vocaționale de sport să atragem elevi buni și să creștem promovabilitatea la BAC. Este important să avem elevi care-și doresc să facă și sport și să și învețe, asta este ceea ce ne dorim”, a declarat Camelia Paraschiv, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petroșani.
Și în opinia rectorului Universității din Petroșani, o astfel de soluție pentru revigorarea sportului la nivelul Văii Jiului este una valoroasă, iar instituția academică din Valea Jiului este pregătită să acorde întregul suport pentru materializarea acestui proiect al antrenorului Științei, Adrian Costache. ”În primul rând sportul înseamnă sănătate fizică și mentală, iar pentru elevi o asemenea clasă de rugby i-ar ajuta să atingă o dezvoltare complexă, să-și dezvolte spiritul de echipă, de inițiativă, și noi vedem în elevii de liceu, viitori noștri studenți. Avem aici, la Universitatea Petroșani, Clubul Știința Petroșani, care are ca sporturi rugby, schi și taekwondo, iar noi ne gândim la o pepinieră pentru aceste sporturi pe care le avem la universitate. În primul rând ne gândim la o pepinieră pentru o echipă de rugby, am încheiat un parteneriat în care suntem dispuși să asigurăm pentru acești elevi, cazare în căminele noastre studențești în sistem de garsonieră, 2 în cameră și să le asigurăm mese la cantina noastră, astfel încât să aibă toată condițiile să aibă și sport și studiu la liceu. Mai mult ne gândim să îi sprijin pe acești elevi care vor fi la profil vocațional de sport cu ore de pregătire specială la matematică și alte discipline din care vor da Bac-ul, ne dorim să fie studenții noștri, să fie viitori specialiști. Am avut în vedere tradiția de 70 de ani de sport de înaltă performanță în rugbyul românesc a echipei noastre Universitatea, care a dat jucători de echipă națională, jucători care, cu echipa națională, au jucat de la egal la egal cu marile echipe ale lumii. Majoritatea dintre cei care au plecat de aici au ajuns oameni de afaceri care au dus faima Universității în toată lumea, de aceea credem că o clasă de sport, cu mulți elevi care vor juca rugby, va asigura un viitor Văii Jiului și Universității”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Adrian Costache apreciază că, pentru început, noul Centru sportiv de rugby de la Petroșani va avea un număr de 35 de sportivi, din care minim 25 înscriși în clasa cu profil vocațional, iar ceilalți din alte licee ale Văii Jiului, care au aptitudini pentru practicarea acestui sport. ”Vom pune baza în primul rând pe prezența școlară și promovabilitate, fiind una dintre cerințele pentru a deveni sportivi de performanță în cadrul clubului nostru, Știința Petroșani. Noi vrem să îi luăm practic din clasa a 9-a, să îi ducem până în a 12-a, apoi să devină studenți ai Universității din Petroșani, devenind sportivi ai clubului nostru. Elevii vor sta în campusul universitar și vor servi masa la cantina restaurantului universității și, cred eu, din rândul lor, se va ridica o nouă generație de aur a rugbyului românesc”, a mai spus Adrian Costache, inițiatorul acestui inedit proiect de promovare a sportului de performanță în rândul tinerilor din Valea Jiului.
”Un astfel de proiect merită și trebuie să fie sprijinit de toată lumea. În ceea ce mă privește, ca fost rugbyst care a trecut prin aceste etape de pregătire sportivă și educațională, știu foarte bine ce înseamnă acest lucru și îl voi sprijini pe Adrian Costache, indiferent de poziția publică și profesională pe care o am și o voi avea. Rugbyul merită să redevină sport rege în Valea Jiului și noi toți putem contribui ca acest lucru să se întâmple”, a declarat, la rândul său, Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.