Având o vechime de 45 de ani de la construirea sa în 1975, stația de tratare a apei de la Taia este una care dă încă mari bătăi de cap operatorului regional de servicii de alimentare cu apă potabilă, mai ales în condiții meteorologice și hidrologice cu coduri galbene sau portocalii, pentru că aceasta nu poate funcționa în condiții de turbiditate crescută a apei, cum este cazul celor de la Valea de Pești sau de la Jieț, motiv pentru care de cele mai multe ori, în astfel de situații, este necesară oprirea acesteia.
Situația se va schimba însă și aici, în mod radical, în cel mult doi ani de zile. Asta deoarece în prezent acest obiectiv al Apa Serv Valea Jiului se află în plin proces de reabilitare și modernizare, cu fonduri europene. Directorul general al Apa Serv, Cristian Ionică spune că accesarea de bani europeni pentru modernizarea acestei uzine de apă face posibilă derularea unor investiții care vor face ca, la final, aceasta să fie cea mai modernă stație de tratare a apei din Valea Jiului și una dintre cele mai moderne din România, pentru că aici vor fi implementate și tehnologii și echipamente de ultimă generație în domeniu. ”Această stație a mai fost parțial reabilitată în anul 2000. Când spun parțial, asta înseamnă că practic, s-a schimbat aici numai partea de tehnologie de decantare. Dar, de 45 de ani, stația Taia a funcționat permanent. Acum a intrat într-o reabilitare totală, ceea ce înseamnă reabilitarea tuturor obiectivelor vechi care țin de stație. În plus, vor fi cel puțin 8 noi obiective care urmează să fie realizate aici și care vor asigura funcționarea stației timp de 24 de ore din 24, fără oprire, exact ca și celelalte uzine de apă ale noastre, care au fost deja reabilitate”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al ASVJ.
În prezent, firma din Tulcea care a câștigat licitația organizată de Apa Serv pentru acest contract de investiții lucrează deja la capacitate maximă, pentru a se încadra în termenul de execuție prevăzut în contract. Ce înseamnă reabilitarea totală a stației de tratare a apei de la Taia ? Dincolo de reabilitarea unităților tehnice de decantare și tratare a apei din sursa Taia, a stației de filtre, a stației de reactivi, reabilitarea clădirilor existente ale stației, aici urmează să fie realizate și obiective noi, precum decantorul lamelar sau instalația de recuperare a nămolului rezultat din spălarea filtrelor, instalația de durizare a apei ș.a.m.d. ”Ca și noutăți investiționale pe care le derulăm aici putem vorbi despre construcția noului decantor lamelar, despre tot ce înseamnă stația de reactivi și stația de filtre, unde vom avea 2 baterii de filtre, unul cu nisip și altul cu cărbune activ. Ca element de noutate, aici se va schimba toată tehnologia de dezinfecție a apei, aceasta asigurându-se atât cu clor gazos, cât și cu ultraviolete. Tot ce înseamnă monitorizarea stației, tot ce înseamnă echipamentele hidromecanice vor fi schimbate și se va putea vedea funcționarea noilor echipamente direct din cadrul dispeceratului central de la Petroșani. Practic, stația Taia va deveni, la rândul ei, o adevărată uzină de apă, similară celor care funcționează în toate statele europene”, a mai declarat directorul ASVJ, Ing. Cristian Ionică.
Acesta a mai precizat că pe perioada execuției lucrărilor de reabilitare de aici, va fi necesară de mai multe ori și oprirea funcționării acesteia, însă acest lucru nu va avea consecințe pentru consumatorii care sunt alimentați cu apă potabilă din această sursă, respectiv locuitorii din Petrila-Lonea și satele componente, dar și din zona de nord a municipiului Petroșani, deoarece apa va fi asigurată 24 de ore din 24 din rezervoarele de înmagazinare și din surse alternative.
Pentru implementarea acestui proiect de investiții, Apa Serv are la dispoziție un buget de 18 milioane de lei, fondurile fiind nerambursabile, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) derulate de UE în exercițiul financiar 2014-2020.