Terenurile, cumpărate doar cu contracte mai vechi de un an de către Arendași. Când va intra în vigoare noua reglementare
Persoanele care desfășoară activități agricole în baza unui contract de arendă vor putea cumpăra terenul pe care îl lucrează doar pe baza unui contract încheiat și înregistrat la autorități cu cel puțin un an înainte, potrivit unei legi ce va intra în vigoare în octombrie și care aduce multe modificări la legislația privind vânzarea terenurilor agricole.
“Arendașul care dorește să cumpere terenul agricol arendat situat în extravilan trebuie să dețină această calitate în temeiul unui contract de arendare valabil încheiat și înregistrat potrivit dispozițiilor legale cu cel puțin un an înainte de data afișării ofertei de vânzare la sediul primăriei”, stabilește, mai exact, Legea 175/2020, ce se va aplica din 13 octombrie.
Totodată, cei ce lucrează terenurile agricole în baza unui contract de arendă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
în cazul arendașilor persoane fizice, să facă dovada domiciliului/reședinței situat/situate pe teritoriul național pe o perioadă de cinci ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;
în cazul arendașilor persoane juridice și asociații, persoane fizice, să facă dovada domiciliului/reședinței situat/situate pe teritoriul național pe o perioadă de cinci ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan;
în cazul arendașilor persoane juridice, cu acționariat altă persoană juridică, acționarii care dețin controlul societății să facă dovada sediului social/secundar situat pe teritoriul național stabilit pe o perioadă de cinci ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan.
De altfel, aceste condiții sunt similare cu cele pe care vor trebui să le îndeplinească, la cumpărarea terenurilor agricole din extravilan (în afara spațiului construit al unei localități), atât persoanele fizice, cât și cele juridice.
În prezent, legislația din domeniu stabilește că “[a]rendașul care doreşte să cumpere terenul agricol situat în extravilan trebuie să deţină această calitate pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă valabil încheiat şi înregistrat potrivit dispoziţiilor legale, la momentul afişării ofertei de vânzare la sediul primăriei”, dar în actuala lege nu apare și condiția existenței acestuia de cel puțin un an.
Apoi, Legea nr. 175/2020 mai prevede și că, din octombrie, nerespectarea, la vânzarea unui teren agricol situat în extravilan, a dreptului de preempțiune, adică a dreptului unei persoane de a fi preferat în calitate de cumpărător, va aduce amenzi duble față de cele din prezent celor care nu respectă aceste reguli. Mai exact, după cum apare în noua lege, amenzile vor fi cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei.
Așa cum stabilește legea, printre cei ce au întâietate la cumpărarea terenurilor agricole se numără și soții, rudele și afinii până la gradul al treilea, proprietarii și/sau arendașii terenurilor agricole vecine, tinerii fermieri (cu vârsta de până la 40 de ani) etc.
Sursa : avocatnet.ro